Arkivbild.

Läkare döms till 10 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-årige läkaren drogade och förde bort en kvinna som han höll inlåst i en ljud- och ljusisolerad bunker i närmare en vecka. Nu döms han till 10 års fängelse av tingsrätten i Stockholm.

Åklagaren ansåg att läkaren skulle dömas till 16 års fängelse för människorov och grov våldtäkt. Mannens försvarare, Mari Schaub, tyckte att det vore orimligt om hennes klient skulle dömas lika hårt som om han gjort sig skyldig till mord.

Får 10 års fängelse

Vid 11-tiden på tisdagen stod det klart att mannen frias för våldtäkten men döms för frihetsberövandet och får 10 års fängelse av tingsrätten. Något som enligt advokat och rättsexpert Elisabeth Massi Fritz kommer att överklagas från båda sidor.

– Det är det mest sannolika, att den överklagas. Jag räknar med hovrätten och att det här ska bli ordentligt prövat, säger hon i SVT:s livesändning.

Polisen höll vid 11-tiden en presskonferens där chefsåklagare Peter Claesson inte ville bekräfta huruvida man kommer att överklaga domen eller inte. Något som kritiseras av Massi Fritz.

– Det klart att de kommer att överklaga, man ska som åklagare tro på en fällande dom så det tycker jag att han kunde ha sagt, säger hon.

Kvinnan besviken på domen

Kvinnans målsägarbiträde Jens Högström tycker att bevisningen för våldtäkten var stark.

– Hon är så klart besviken och nu får vi sätta oss ner och titta på allt och se hur vi går vidare, säger han.

Läkaren har erkänt olaga frihetsberövande men nekar till våldtäktsanklagelserna, en linje som tingsrätten alltså gick på.

– Påföljden bör stanna en bra bit under tio års fängelse, någonstans runt sex till åtta års fängelse har Mari Schaub tidigare sagt till TT.

I polisförhör finns uppgifter om att den 38-årige läkaren planerat att hålla kvinnan instängd i bunkern i flera år.

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höll kvinna inlåst i bunker

Mer i ämnet