Foto: Allan ÅbergVisa alla (6)
Visa alla (6)

Bombmannen åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Den 43-åriga man som hotade spränga en lokal i Gamla stan den 19 juni, åtalas i dag.

Mannen som sedan tidigare sitter häktad åtalas i dag för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Mannen har sedan tidigare erkänt brotten.

Den 43-åriga mannen tog sig in på organisationen Civil Rights Defenders lokaler och hotade med att spränga byggnaden. Mannen som barrikaderade sig i byggnaden uttalade hot mot Socialdemokraterna och Moderaterna, som han lastade för sin asylprocess. Han påstod sig bära på ett farligt föremål.

– Det olaga hotet består i att han sagt att han är en del av en terroristorganisation, sagt att det ligger bomber utplacerade och visat upp ett bombbälte. Det här har naturligtvis medfört allvarlig fruktan hos de personer som han har träffat, säger åklagare Pär Andersson.

Polisen spärrade av delar av Gamla stan och Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen. Polispådraget var omfattande. Bomtekniker, förhandlare och Nationella insatsstyrkan kallades till Gamla stan.

Greps efter utdragen insats

Efter fem timmar gav mannen upp och kunde gripas sedan polisens förhandlare hade samtalat med honom. Mannen gick ut på gatan vid byggnaden med uppsträckta händer. Enligt polisen fanns det ingen riktig bomb i mannens bälte.

– Det är ungefär 100 poliser som har varit involverade i den här insatsen, det har inneburit stora evakueringar, bombtekniker och förhandlare har tillkallats. Det har inneburit betydande skadeverkningar och därför väljer jag att åtala honom för grovt falskt larm, säger Pär Andersson.

Mannen riskerar nu upp till fyra års fängelse och utvisning. Rättegången startar den 22 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bombhot i Gamla Stan

Mer i ämnet