Foto: TT

Ideella jazzföreningar i Farsta och Tyresö mister statligt stöd

Publicerad

Det statliga kulturstödet fryser inne för 13 av landets jazzföreningar. Beskedet kommer när många bokningar redan är gjorda.
-Hur tänker man när man drar in hela mattan? undrar Karin Inde, verksamhetsledare på Svensk Jazz.

Statens kulturråd har i år fördelat verksamhetsbidragen till landets olika musikarrangörer. Sammanlagt har drygt 32,2 miljoner kronor har delats upp på 242 olika aktörer inom olika musikgenrer.

Tidigare har Kulturrådet låtit Riksförbunden, däribland Svensk Jazz, själva fördela pengarna men i år har det i stället skett centralt.

– Vi har tagit tillbaka det här, vilket har lett till många fler ansökningar från hela landet, i olika genrer, vilket är väldigt roligt. Konsekvensen när man får in väldigt många bra ansökningar är dock att några inte får pengar, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet.

Farsta, Säffle, Mellösa

I fjol fick ett 70-tal jazzföreningar stöd men med årets nyordning blev minst 13 av dem utan. Exakt varför exempelvis jazzklubbarna i Farsta, Säffle, Mellösa och Fagersta inte får statligt stöd i år kan Staffan Forssell inte svara på.

– Det här handläggs av väldigt kompetenta musiker och arrangörer. De är tungt rådgivande. Det är deras process som lett fram till beslutet som jag tar ansvar för. Men jag är inte med när de diskuterar.

TT: Jazzen är ingen stor genre, är inte detta bekymmersamt?

– Det är alltid bekymmersamt när en duktig aktör söker och blir utkonkurrerad av ännu bättre ansökningar. Men vi har inte medel att dela ut till alla, och med duktiga konstnärer som hjälper oss att prioritera har vi kommit fram till den här ordningen, säger Staffan Forssell som säger att nyordningen ändå ska utvärderas.

Många bokningar

Förra året fick de 13 föreningarna tillsammans 390 000 kronor, men dessa pengar har nu gått till andra arrangörer. Eftersom beskedet kommer i mitten av februari har jazzföreningarna redan hunnit göra många bokningar.

– Det här är organisationer som ingår avtal med professionella musikgrupper. Nu finns det risk för att ideellt engagerade människor blir ansvariga för avtal som inte går att uppfylla, säger Karin Inde på Svensk Jazz.

De jazzföreningar som bli utan statligt stöd

Visa

Fridals Kulturförening, Mellösa

Föreningen Hot House, Malmö

Föreningen Jazzligan, Fagersta

Föreningen Live Jazz Emmaboda

Jazz Klubb Syd, Farsta

Karlskoga Konsertförening

Motala Jazz & Bluesklubb

Olofströms Jazzklubb

Seffle Jazz Club, Säffle

Stenungsunds Jazzförening

Söderhamns Jazzklubb

Trollhättans Jazzförening

Tyresö Jazz & Blues

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer