Här får SBB:s vd Ilija Batljan blommor av de tidigare kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström när Rikshem gjorde affärer med Lulebo. Foto: Ilija Batljan, tidigare vice vd för Rikshem

Erbjöd pengar för att stoppa överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Rikshem erbjöd 100 000 kronor var till boende för att ta tillbaka överklagan om ett bygga i Kistahöjden. Men en expert som SVT talat med anser inte att det handlar om en muta – utan att det är att betrakta som ett avtal.

Bostadsföretaget Rikshem, som ägs av Fjärde AP-fonden och AMF, bröt mot detaljplanen vid ett bygge i Kistahöjden och grannarna i bostadsrättsföreningen intill överklagade bygglovet.

Då erbjöd Rikshem föreningen 100 000 kronor per medlem om överklagandet drogs tillbaka, uppger Dagens industri.

Återkallade överklagandet

Föreningen hade 26 medlemmar och 2,6 miljoner kronor senare återkallades överklagandet.

–Så länge alla parter har fått samma avtal och fördelar då är det väldigt tveksamt att det ska röra sig om en muta, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

Ärendet gällde det nya området Kistahöjden i Stockholm, där Rikshem enligt detaljplanen skulle bygga 36 villor, men i stället bygger 118 bostadsrättslägenheter. Vad gäller avtalet på Kistahöjden så anser generalsekreteraren att det mer handlar om ett etiskt och moraliskt dilemma med att erbjuda boende pengar för att dra tillbaka överklagandet.

– Dem etiska aspekten kan man alltid fundera kring, är det här den bästa lösningen för ägaren för bostadsbolaget. Man får förutsätta att företagets styrelse har gjort en bedömning att det är värt att lösa frågan för att komma fram i processen och att det ska gynna ägarna långsiktigt, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

SVT har sökt både Rikshem och sparkade vice vd:n Ilja Batljan under dagen men de har inte ringt tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.