Borgarrådet Jan Valeskog (S) vill att det planerade Nobel Center blir av, och säger att staden överklagar domen. Foto: www.tmrw.se / © Nobelhuset AB. Arkitektur: David Chipperfield Architects/Stockholms stadVisa alla (2)
Visa alla (2)

Borgarrådet: ”Vi kommer att överklaga”

Uppdaterad
Publicerad
Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) är mycket besviken över Mark- och miljödomstolens beslut att riva upp planen för Nobel Center. Staden kommer att överklaga.

– Vi kommer att överklaga och räknar med att både få prövningstillstånd och ett beslut i mark- och miljööverdomstolen som både tar hänsyn till stadens möjligheter att utvecklas och som respekterar gällande riksintressen, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i ett pressmeddelande.

På tisdagen kom domen från Mark- och miljödomstolen som stoppade Stockholms stads plan för bygget av Nobel Center på Blasieholmen i centrala Stockholm. Jan Valeskog är inte alls nöjd med domen och menar att Nobelhuset ska byggas.

”Ett viktigt projekt”

- Nobel center är ett viktigt projekt som har en stor kulturell och ekonomisk betydelse för hela Stockholmsregionen. Nobelpriset är ett starkt nationellt uttryck för historia, vetenskap och konst och värdet av Nobel Center på en central plats i Stockholm kan inte överskattas, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Andra välkomnar domen

Andra partier i Stockholms stadshus är däremot nöjda med domen, både (L), (V), (MP) och (KD) har uttryckt glädje över domen.

– Jag är glad att Mark- och miljödomstolen river upp detaljplanen. Dagens dom är ett kvitto på att Nobel Center inte ska byggas i sin föreslagna utformning och placering. Vi anser inte att Stockholms stad bör överklaga domen, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Vänsterpartiet välkomnar domen, de tycker kostnaderna för bygget är för höga och vill bevara Tullhuset. Miljöpartiet har också kritiserat byggplanerna och håller med domstolen om Nobel Centers negativa påverkan på Blasieholmen.

Kristdemokraterna skriver att domen är en ”seger mot planerna på att förfula Stockholm”.

Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna i stadshuset säger sedan tidigare, även de, nej till Nobel Center. De enda partier i Stockholm som är för Nobel Center på Blasieholmen är Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet