Foto: Emil Larsson

Imam gav lesbiskt par världsunik välsignelse under Pride

Uppdaterad
Publicerad

Maryam Iranfar och Sahar Mosleh fick idag en unik välsignelse. Det är världshistoriens första offentliga välsignelse mellan ett lesbiskt par, enligt imamen Ludovic-Mohamed Zahed.

Fransk-algeriske Ludovic-Mohamed Zahed är imamen som förra året uppmärksammades när han startade Frankrikes första ”inkluderande moské”. Han befann sig under fredagen i Stockholm för att agera vigselförrättare på Humlegårdsgatan under Prideveckan.

Maryam Iranfar och Sahar Mosleh blev det första paret som imamen välsignade.

– Det är ett mycket speciellt ögonblick, då det är den första offentliga välsignelsen i världshistorien mellan ett lesbiskt par, enligt imamen Ludovic-Mohamed Zahed.

”Världen är på väg åt rätt håll”

Paret har redan gift sig borgerligt enligt svensk lag, men att välsignas av en imam på en öppen gata i Stockholm känns stort för de båda.

– Det känns som att världen är på väg åt rätt håll för en gångs skull, säger Maryam Iranfar skrattandes.

– Jag känner mig väldigt, väldigt glad. Jag brukar säga att det känns som att jag badar i en turkos färg, säger Sahar Mosleh.

Kan väcka våldsamma reaktioner

Jan Hjärpe är professor i islamologi vid Lunds universitet. Han tror att välsignelsen kan bli en vattendelare i den muslimska världen.

– Välsignelsen kan bli en händelse som kommer diskuteras i den muslimska världen. Den kan väcka arga reaktioner bland vissa extremistgrupper, samtidigt som andra grupper kan gå ut med utlåtanden som stöder välsignelsen.

– I värsta fall kan de extremistiska grupperna lägga en fatwa som uppmanar till våld, säger Jan Hjärpe.

”Står inget om homosexuella”

I flera av de länder där islam är den dominerande religionen är homosexualitet belagt med dödsstraff.

Enligt Ludovic-Mohamed Zahed är denna syn på homosexualitet, och hbtq-personer, en misstolkning av Koranen. 

– Ingenstans i Koranen står det något om homosexuella. Det Koranen talar om är våld och våldtäkter, säger Ludovic-Mohamed Zahed. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.