Flera lägenheter förstördes i en kraftig brand för två år sedan i en fastighet i Husby. Elden startade på taket i en av de påbyggda våningar som finns på totalt 22 fastigheter i Husby. Foto: SVT arkiv

Stopp för fler lägenheter på tak

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Bostäder har beslutat att stoppa alla planerade byggen av lägenheter på taken på befintliga fastigheter i Stockholm. Orsaken är ekonomin.

Det har gått snart två år sedan en kraftig brand totalförstörde flera lägenheter i en fastighet i Husby. Elden startade på taket i en av de påbyggda våningar som finns på totalt 22 fastigheter i Husby.

Ingen person skadades vid branden, men efteråt beslutade fastighetsägaren Svenska Bostäder att samtliga hyresgäster som bodde i taklägenheter skulle evakueras av säkerhetsskäl. Sedan dess har man påbörjat ett renoveringsarbete med syfte att stärka brandskyddet. Bland annat har man tagit bort isolering av cellplast som tidigare fanns under golvet. Man har också förbättrat de  så kallade brandsektionerna mellan lägenheterna.

– De första brandskyddsrenoverade påbyggnaderna är snart klara och då kommer det att flytta in nya hyresgäster. Det är bara ett fåtal av det tidigare hyresgästerna som kommer att flytta tillbaka, säger Jenny Berglund som är Svenska Bostäders ombyggnadschef.

Dyrt med takbygge

Brandskyddsrenoveringen har kostat mellan två och tre miljoner kronor per fastighet. Lågt räknat har renoveringen av de påbyggda våningarna i Husby alltså kostat minst 44 miljoner kronor.

Ekonomi är också huvudskälet till att Svenska Bostäder beslutat att lägga planerade takprojekt på is. Tanken var att bygga omkring 50 lägenheter på befintliga fastigheters tak även i Rinkeby och Tensta.

– I Rinkeby skulle vi varit tvungna att förstärka skyddsrummen om vi bygger på taken och det blir inte ekonomiskt försvartbart. I Tensta var det andra tekniska utmaningar som helt enkelt gör att det inte är ekonomiskt försvarbart, säger Jörgen Holmqvist, fastighetsutvecklingschef på Svenska Bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.