Ingen hjälp från Kronofogden kring tvisten ”Ryska huset”

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogden avslår fastighetsägarens ansökan om särskild handräckning mot Ryska huset.

I september 2014 såldes den omtalade fastigheten på Kostervägen 5 på exekutiv auktion för endast 12 miljoner kronor. Men den nya fastighetsägaren LKO Fastighets AB har varken fått komma in i fastigheten eller fått pengar av nuvarande hyresgäster.

– Redan vid den exekutiva försäljningen så var Kronofogden tydlig med att vi antagligen inte kunde hjälpa till med särskild handräckning, säger Jerker Lore, jurist på Kronofogden, till SVT Nyheter Stockholm.

Fastighetsägaren ansökte ändå om särskild handräckning. Kraven var att en uppsatt skylt, betongsuggor och en bom skulle tas bort. Men tvisten är inte helt enkel och kronofogden avslår därför ansökan.

– Ryska federationen har immunitet, då menar vi att det här är en prövning som måste prövas någon annanstans än hos Kronofogden. En domstol måste ta ställning till detta, säger Jerker Loré.

Ingen hjälp från Kronofogden

Särskild handräckning är möjligt att få om någon olovligen tagit del av eller använder någon annans egendom. Men detta avslår alltså Kronofogden.

Därmed går Kronofogden på samma linje som Utrikesdepartementet rådde myndigheten att göra i slutet av januari.

LKO Fastighets AB kan överklaga beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer