Foto: TT

Ingen mer risk för hjärnhinneinflammation

Uppdaterad
Publicerad

Den förebyggande vårdinsats med antibiotika till scouterna som deltog i lägret i Japan avslutas. Det finns inte längre någon risk för att smittas efter så lång tid.

Nu kan vården avsluta den stora insatsen med att ge antibiotika i förebyggande syfte mot farlig smittsam hjärnhinneinflammation till de ungdomar som deltog i ett stort scoutläger i Japan nyligen.

Det var förra veckan det kom fram att några deltagare smittats på det stora lägret,  för att förebygga smittspridning beslutade Folkhälsomyndigheten att ge alla antibiotika i förebyggande syfte, men från och med idag har det gått så lång tid från en eventuell smitta i Japan att det inte längre finns någon ökad risk att insjukna på grund av detta.

Smitta på scoutläger

I Sverige finns ett bekräftat fall, en flicka som vårdas på Karolinska sjukhuset, hennes tillstånd är allvarligt men stabilt.

– Vi tror att vi gemensamt har lyckats minimera risken för fler fall. Vi tackar både vården och scouterna för ett mycket gott samarbete i den här stora och unika insatsen som genomfördes under kort tid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet