Foto: TT/SVT

Ingen nattlig trafik runt Stureplan – avspärrningar ska hålla kriminella borta

Publicerad

I ett försök att skapa framkomlighet för bussarna, större trygghet och få bort kriminella blir det under tre helger stopp för trafik på natten runt Stureplan.

Försöker börjar 18 maj och pågår i tre helger. Det innebär att inga bilar, vare sig taxi eller privata, får köra in i området närmast Stureplan fredag- och lördagnätter från midnatt till sex på morgonen. Den enorma mängden taxibilar ställer till stora trafikproppar, berättar kommunpolis Julia Larsson.

– Vi gör det här i det här området just för att det är så krogtätt. Ett av syftena är att få bättre framkomlighet för linjetrafiken, genom att få bort trafiken runt Stureplan. Det handlar mest om taxibilar, både svarttaxi och vanlig taxi, men det är helt stopp, och bussarna kommer inte fram, säger Julia Larsson, kommunpolis.

En trygghetsfråga

Men det handlar inte bara om bussarna, det handlar också om trygghet och bättre arbetsmiljö för krögare, ordningsvakter och andra i området. Genom att få bort privatbilarna runt Stureplan vill man få bort kriminella.

– En till anledning är att många kriminella tar bilen dit. Antingen parkerar de eller sitter kvar i bilen utanför krogen eller hänger runt den under natten, och det skapar otrygghet. Det ger också en snabb reträttväg om det skulle ske en kriminell handling, säger Julia Larsson.

De enda som får köra vid Stureplan under försöksnätterna är SL-bussarna, det fåtal boende i kvarteret som har garage i området samt blåljusfordon. Polisen och trafikkontoret kommer att ha personal på plats för att se till att reglerna följs.

Innanför de röda linjerna blir det avspärrat under tre helger nattetid. Foto: SVT

– Jag förväntar mig att vi ser effekter på linjetrafiken, att mäta ökad trygghet på så kort tid är svårt, det får man se på sikt.

Kan bli permanent

Efter de tre helgerna kommer försöket att utvärderas och trafiknämnden ta ställning till om man ska fortsätta med de nattliga avspärrningarna. I så fall tror Julia Larsson att det får bli en fråga om bommar eller pollare för att hålla ovälkommen trafik borta.

Men hur ska man göra om man vill ta taxi hem nu när bilarna inte får vänta utanför krogen längre?

– Det kommer finnas nya taxizoner precis i anslutning till området, med cirka 70 nya taxiplatser, säger Julia Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer