Foto: SVT

Planer på ny stadsdel i Segersäng skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu stoppas planerna på en ny stadsdel med 10.000 bostäder i Segersäng efter att förhandlingarna mellan Nynäshamns kommun och regering strandat. Kommunen krävde bland annat förmånliga lån och utbyggnad av Nynäsbanan – men det ville regeringen inte lova.

SVT Stockholm har tidigare berättat om planerna för en ny stadsdel i Segersäng med runt 10.000 bostäder för 25.000 invånare. Men nu blir det inte så.

I veckan har kommunstyrelsen beslutat att inte teckna ett avtal med regeringen. Anledningen är att regeringens utsedda förhandlare inte kan uppfylla de krav som kommunen haft för att kunna påbörja ett bygge i den storleken.

– För vår del är det absolut nödvändigt att våra huvudkrav uppfylls för att vi ska kunna åta oss att bygga en ny stadsdel av den storlek som har diskuterats.

– Nynäshamn kommun är en oslipad diamant och fler vill vara med och putsa på diamanten men för att få vara med behövs en insats, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Isestad (S), på kommunens hemsida.

Framtida samarbete

De huvudkrav som kommunen har är förmånliga statliga lån för att finansiera infrastruktursatsningar, en utbyggnad av Nynäsbanan till dubbelspår och en ny dragning av Segersängsvägen, inklusive en planskild korsning. Krav som nu inte möts.

Både kommun och stat är dock villiga att samarbeta i framtiden, när det kommer till större infrastrukturella satsningar.

Kommunstyrelsen ställer sig positivt till att inleda samtal om en avsiktförklaring.

– Om staten genom en avsiktsförklaring åtar sig att göra en kapacitets- och kostnadsutredning av Nynäsbanan skulle vi ha bättre förutsättningar att förhandla om våra krav, bland annat på dubbelspår, inför nästa nationella infrastrukturplan som tas 2022, säger Patrik Isestad.

SVT Stockholm söker kommunpolitiker i Nynäshamn för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.