Tills det är bestämt var undervisningen ska hållas råder ingen skolplikt på Tallkrogens skola. Foto: Maja Suslin/TT

Asbest på Tallkrogens skola – klassrum stängda

Uppdaterad
Publicerad

Upptäckten av asbest i Tallkrogens skola i södra Stockholm har lett till brist på klassrum och en nedstängd matsal. Det är oklart om skolstarten kommer kunna ske som planerat på måndagen.

Under sommaren har Tallkrogens skola genomfört underhållsarbeten och i arbetet med att byta fönster upptäcktes asbest i fogarna kring fönsterkarmarna.

Under fredagen informerade rektorn på skolans webbplats att eleverna kunde stanna hemma de första två dagarna:

”Det finns givetvis möjlighet, för vårdnadshavare som har möjlighet, att stanna hemma med barnen dessa första dagar under läsåret. Tills vi kan informera om plats för undervisningen råder ingen skolplikt.” Men senare under fredagen ändrades denna information till att skolplikt gäller under schemalagd tid.

Elever uppmanas ta med matsäck

På grund av saneringsarbetet har fönsterbytena dragit ut på tiden. Det har nu lett till att delar av mellanstadiet inte kommer att ha tillgång till sina klassrum när skolan startar på måndag.

Förutom klassrummen ska även matsalen genomgå ytterligare saneringsarbeten och skolan kunde inledningsvis inte svara på när det skulle gå att servera mat där igen. Eleverna uppmanades därför att ta med sig matsäck de två första dagarna på terminen, något som senare ändrades till att skollunch skulle serveras.

Saneringsarbetet förväntas vara klart på tisdag.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att skolplikten inte gällde under de första två dagarna, men efter ny information av skolan har den här artikeln uppdaterats.

Här kan man hitta asbest

  • som brandskydd i stålkonstruktioner, ventilationsanläggningar och soprum 
  • som värmeisolering i rör och värmepannor 
  • som bullerdämpning och armering i skivor, kanaler och golvplattor
  • i underskikt till plastmattor
  • i fix och fog till kakel
  • i färger och plaster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.