• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Ingen vill försäkra nya banken i Tensta

I våras blev Tenstaborna utan bank när Nordea lämnade Tensta. Men när en lokal företagare nu vill öppna betalningsservice i det gamla bankkontoret, då är det ingen som vill försäkra honom.

Sedan Nordea lade ner sitt kontor i vintras har Tenstaborna inte haft någon bank.

–När bankerna flyttar ut ur de här områdena, då dör ju området. Men vi vill utveckla och ge service till befolkningen, säger Hatam Nema, vd för HM Travel Group i Tensta till ABC.

Så när han fick erbjudandet att ta över Nordeas gamla lokal var Hatam Nema inte sen att tacka ja.  Då kunde han få bättre plats för sin resebyrå och samtidigt ta över en del bankservice.

Men nu, bara två veckor innan invigningen, står han utan möjlighet att försäkra verksamheten.

Hans gamla försäkringsbolag säger upp försäkringen när han flyttar, och inget annat bolag vill ta över.

–De har sagt att så fort jag flyttar från min gamla lokal, då stänger de av försäkringen.

Ändå har han satsat stort på att göra lokalen säker.  Men försäkringsbolagen har inte ens ställt några krav på säkerheten – de har bara sagt blankt nej.

–Vi har ett riskurval som gör att vissa verksamheter kan vi inte försäkra, säger Johan Östrand, riskansvarig på Länsförsäkringar i Stockholm till ABC.

–Det är mycket upprörande, tycker Ann-Katrin Åslund (FP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Vad får man för syn och stolthet på sitt eget samhälle när man får höra att här får inte företag försäkra sig. Det stärker ju inte förtroendet för försäkringsbolagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer