Erick Johansson och Sanna Widell tog med sig ögonstenen Kattis med upp på Kebnekaises topp. Foto: Erick Johansson

Innekatten Kattis besteg Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Kattis är troligtvis den första katt som någonsin har bestigit Sveriges högsta berg Kebnekaise.

– Det var väldigt kul och Kattis verkades stortrivas, säger husse Erick Johansson.

Kattis, som till vardags är en innekatt och bor i lägenhet i Stockholm, har varit ute på sitt livs äventyr. När Erick Johansson och sambon Sanna Widell skulle åka på en tvåveckors cykel- och vandringstur bestämde de sig för att ta med den lilla katten, en bondkatt som är åtta månader gammal.

Åkte med i korg

Färden startade i Björkliden och gick via Abisko till Nikkaluokta.

– Under cykelfärderna satt hon i en cykelkorg anpassad för hundar och katter. Hon trivdes bra! Sov när vi cyklade och kom upp när vi stannade. När vi vandrade gjorde vi om korgen så att vi kunde ha den på ryggen, säger Erick Johansson.

Nikkaluokta är utgångspunkten för bergsbestigningen upp på Kebnekaise.

– Vi funderade på om vi skulle få någon att passa Kattis där medan vi gick upp. Men så bestämde vi oss för att ta med henne. Det var fint väder och om något inte skulle kännas bra hade vi ha vänt om direkt, säger Erick.

Inte imponerad

Ryktet om att en katt var på väg uppför Kebnekaise hade föregått dem och paret med katten väckte stor uppmärksamhet på vandringen.

– Folk blev jätteglada och ville stanna och prata och klappa henne. Det var väldigt kul.

Promenaden upp tog ungefär 16 timmar med pauser för att rasta katten, och väl uppe på toppen fick Kattis känna på snön och se på utsikten, som hon dock inte verkade så imponerad av.

Skönt komma hem

Kattis har tidigare fått följa med på dagsturer med Erick och Sanna. Den här gången blev det en mer äventyrlig resa.

– Det var väldigt roligt att göra det här. Men det var också väldigt skönt att komma hem. Kattis rusade in och kollade så att alla hennes leksaker och gömställen fanns kvar, säger Erick Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.