Branden startade på andra våningen. Foto: Lisa Liljefors, SVT

”Vi är här och kommer att stötta folk”

Uppdaterad
Publicerad

70 lägenheter är evakuerade och det är oklart när någon kan flytta tillbaka, och kommunen öppnar nu medborgarkontoret extra för att stödja de boende.

Branden startade sent på lördagkvällen i åttavåningshuset i en lägenhet på andra våningen, branden begränsades till en lägenhet men tog lång tid att släcka och alla evakuerades, berättar tillförordnad stadsdelsdirektör för Enskede-Årsta-Vantör Leif Kananen.

– Det var en mycket kraftig rökutveckling, och nu är huset avspärrat, säger Leif Kananen.

Hur många som bor i fastigheten är oklart, men den rymmer 70 lägenheter, och det är ännu oklart när någon kan flytta in igen, och vart alla ska ta vägen.

Foto: Lisa Liljefors, SVT

Krishandledare var på plats

– Socialtjänstjouren var här tidigt i natt, och de begärde resurser så vi aktiverade resursgruppen och vi hade två erfarna krishandledare på plats under natten som stöttade och svarade på frågor, säger Leif Kananen.

Under dagen har stadsdelen extra öppet på medborgarkontoret och det kommer att hållas ett möte under dagen med räddningstjänsten och fastighetsägare.

– De kommer att ha med sig försäkringssamordnare och saneringsexperter, och kan svara på frågor vad som gäller om man har försäkring eller inte, säger Leif Kananen, och fortsätter:

– Vi är här och kommer att stötta folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.