Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med SVT på trängselkoll i lunchrusningen.

Så väl följer restauranger Folkhälsomyndighetens nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Cirka en tredjedel av alla inspektioner som Stockholms stads miljöförvaltning gör visar på brister när det gäller att följa Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner.

– Ja det är problematiskt att inte reglerna följs, säger Kristine Fornander, enhetschef på miljöförvaltningen.

För att minska risken för smittspridning skärpte Folkhälsomyndigheten reglerna den 1 mars i år. Numera är det förbjudet för sällskap på över en person att serveras på lunchställen, kaféer och restauranger som ligger inuti en galleria eller annan handelsplats. Vid en nygjord inspektion på handelsplatserna Hötorgshallen, K25 och Kungshallen i City fick samtliga anmärkningar som nu måste åtgärdas.

– Många verkar inte ha ställt om alls och att de inte ändrat hur gästerna ska sitta, säger Kristine Fornander, enhetschef på livsmedelskontrollen vid Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

En regel tycks vara lättare att följa

Tillsynen i Stockholms stad sköts av miljöförvaltningens inspektörer som är ute på kontroller fyra dagar i veckan. Den senaste tiden har de inspektioner som gjorts utgått från allmänhetens klagomål om trängsel. Det har gällt hur restauranger lyckats hålla sig till regeln att servera sällskap på högst fyra personer och om att begränsa öppettider till klockan 20:30. Inspektioner har gjorts både i innerstaden och ytterstaden.

– Den regel som varit enklast att hålla är att restaurangerna stänger klockan 20:30. Där har det inte varit några problem alls, säger Kristine Fornander.

Inspektioner kan leda till vite

Totalt har det sedan årets början skett 763 kontroller på främst restauranger och krogar. 238 stycken, alltså en tredjedel, har inte följt reglerna utan fått anmärkningar. Vid inspektörernas återbesök har 42 stycken haft kvarstående avvikelser och fått föreläggande om vite på mellan 10 000 och 25 000 kronor.

– Hittills i år har 9 ärenden tagits vidare till förvaltningsrätten, säger Kristine Fornander.

• Från den 1 mars 2021 får serveringsställen som är en del av en handelsplats, gallerior till exempel, bara servera en person om de äter ensamma. Samma regler gäller för serveringar i förbutiker. Små barn eller andra personer i behov av stöd är undantagna regeln. (Om det finns en egen ytterdörr/entré anses platsen vara en restaurang med andra regler)

• Från och den 1 mars 2021, gäller nationell begränsning av öppettider till klockan 20.30 för samtliga serveringsställen. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Serveringsställen får ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter klockan 20.30.

• Från den 24 december 2020 gäller att max 4 personer i ett sällskap på fyra personer kan serveras tillsammans. Gäster måste kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer