Inuti sarkofagen

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser egentligen en mumie ut inuti sin kista?

Medieintresset var stort när Medelhavsmuseet på fredagen visade upp sin nya utställning om Egypten. Och allra störst var intresset för den digitala kopia av en riktig mumie som skapats med hjälp av kameror och en röntgenmaskin. Mumien i kistan som återskapats digitalt var en präst från Egypten som levde på 200-talet före kristus.

– Det är många som ser en mumie bara och inte förstår att det är en individ bakom. Genom att använda den här tekniken så kan vi se att det faktiskt finns en individ där inne. Vilka amuletter och tillhörigheter som finns där inne till exempel. På så sätt kan man förstå att det är en person där bakom, inte bara en mumie, säger Thomas Rydell som är projektledare på Interactive Institute.

Med hjälp av ny teknik kan man även skapa fysiska kopior av riktiga föremål och miniatyrer. På utställningen som öppnar för allmänheten på lördag visas förutom dessa kopior hundratals riktiga föremål från det gamla Egypten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer