Nu får Ioana en ny lever

Uppdaterad
Publicerad

Hennes öde väckte starka reaktioner när ABC berättade om det i våras. Leversjuka Ioana Ghita, som tiggde på gatorna i Stockholm för att få ihop till sjukvård i hemlandet Rumänien, kommer nu att få en levertransplantation i Rumänien.

Vi träffade småbarnsmamman Ioana Ghita för första gången i våras, i lägret i Högdalen när hennes koja brunnit ned. Hon hade då nyss fått besked från sjukhuset i Stockholm, som hon uppsökt akut, att hon kommer att dö om hon inte får en levertransplantation.

– Jag har tre barn, två pojkar och en flicka. Jag behöver verkligen den här operationen. Det gäller mitt liv, sade Ioana Ghita.

– Att det var så allvarligt upptäckte de på sjukhuset här. Annars hade jag kanske aldrig fått veta något, utan bara dött.

SVT följde med Ioana Ghita hem till barnen i byn Malu Vinat i Rumänien. På plats talade vi med många om landets korrumperade sjukvårdssystem. För att få vård måste man muta sig fram, vittnade människor och organisationer om. Ioana Ghita är så fattig att hon knappt har råd med bussbiljetten in till sjukhuset i Bukarest. För henne är sjukdomen en dödsdom.

Nu tänds hoppet

Men nu finns plötsligt hoppet igen. Ioanas läkare, som vi träffade och intervjuade i Bukarest i våras, bekräftar nu via mejl att Ioana Ghita ska få en levertransplantation utan kostnad. Från sjukhusets sida förnekar man också att mutor annars förekommer.

Ioana Ghita förlorade själv sina föräldrar när hon var liten. Nu är hennes egna små det enda hon tänker på.

– Jag önskar att jag får bli frisk, leva och se mina barn växa upp. För deras skull vill jag kämpa för att leva.

”Social katastrof”

Hjälporganisationen Hjärta till hjärta har startat ett hälsoprojekt i fattiga byar för att hjälpa unga vuxna att söka vård för sina sjukdomar. I dag dör allt för många av sjukdomar som hade kunnat behandlas om de upptäckts i tid.

– Det är en social katastrof för den ensamma förälder som blir kvar och som kanske har fem-sex småbarn, säger Rickard Klerfors, på Hjärta till hjärta.

– I maj besökte vi ett samhälle där många i Linköping som talar rumänska kommer ifrån. Då slogs vi av det här. Vi mötte två änkor och en änkling i 35- till 45-årsåldern med ett antal småbarn där. Deras respektive hade dött av TBC, hepatit eller någon annan fattigdomssjukdom.

Tittare donerade pengar

Reaktionerna på reportagen om Ioanas öde i SVT blev starka. Många tittare ville donera pengar. Över 50.000 kronor samlades in av flera organisationer. För de pengarna har Ioana kunnat betala medicin, mat och resor till sjukhuset.

– Om det inte funnits godhjärtade människor hade jag kanske redan dött, säger Ioana Ghita.

Det är oklart när Ghitas operation kan bli av, eftersom det är beroende av tillgången på organ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet