Genrebild. Foto: TT

Stockholms stad drabbad av cyberattack

Publicerad

Stockholms stad har haft störningar i nätet då och då under den senaste veckan. Leverantörerna har kunnat avvärja problemen för tillfället, men uppger att problemen beror på en extern attack mot it-driften.

Stockholms stad har drabbats av it-problem. Så sent som under torsdagsförmiddagen låg stockholm.se nere, men började fungera igen vid 11.30-tiden.

Felsökning har pågått under hela dagen, och Stockholms stads leverantörer har konstaterat att det rör sig om en extern attack.

”Just nu är allt bra”

– Våra leverantörer har konstaterat att det rör sig om en extern riktad attack mot Stockholms stad. Man kan kalla det för en cyberattack, säger Stefan Carlson, enhetschef på avdelningen för digitalutveckling i Stockholms stad.

– Det har varit en smart attack som har varit svår att åtgärda, men just nu är allt bra, säger han.

Utesluter inte fler attacker

Attacken har polisanmälts, och staden har förstärkt med ytterligare bevakning. Stockholms stads leverantörer vidtar åtgärder för att stänga av och identifiera var attackerna kommer ifrån. Man gör allt man kan för att avvärja dem.

– Det är våra leverantörer och underleverantörer som nu försöker stänga av och identifiera attackerna, säger Stefan Carlson

– Det är inga allvarliga konsekvenser för staden just nu, men vi kan inte utesluta att det händer igen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer