Foto: Arkivbild

IVO gör färre inspektioner på HVB-hem

Publicerad

Företag förfalskar dokument för att få starta upp nya HVB-hem i Stockholm. Det kunde SVT avslöja i fredags. Samtidigt visar vår granskning att myndigheter inte kontrollerar hemmen lika mycket som förr.

Många socionomer har hört av sig till Svt efter avslöjanden om att HVB-företag systematiskt fuskar med tillstånden. Många bekräftar bilden av att vissa företag erbjuder stora summor pengar för att få en socionom att stå som föreståndare på pappret.

En socionom skriver att hon blev erbjuden 55.000 kronor i månaden för att vara föreståndare på ett HVB-hem 18 mil ifrån där hon bor.

– Vi är chockade, och det är oacceptabelt att företag försöker köpa till sig något som de rättmätigt inte har i sin verksamhet, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Mer pengar, färre tillsynstillfällen

I våras sköt regeringen till 10 miljoner till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som bedriver tillsyn inom hälso- och sjukvård.

– Vi har tillskjutit mer medel till IVO för att de ska kunna göra inspektioner, säger barnminister Åsa Regnér (S).

Men IVO har istället minskat sina oanmälda besök på HVB-hem från två till ett per år. Teoretiskt går det alltså att bedriva verksamhet i ett års tid innan man riskerar åka fast i en inspektion.

– Finns det inga missförhållanden och vi inte får några signaler om det så kan man under en tid bedriva verksamhet. Vi kan inte finnas på plats varje dag under året, säger Annika Algeblad, enhetschef för tillsyn på IVO.

Heike Erikers på Akademikerförbundet SSR säger att det är jätteviktigt att kontrollerna sköts.

– Jag är chockad över att vi inte har bättre kontroll på företagen som ska bedriva den här verksamheten, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer