Värmdöborna röstade ja

Uppdaterad
Publicerad

75 procent av Värmdöborna vill ha en ny skolorganisation. Nu återstår för politikerna att tolka valresultatet.

Tycker du att kommunen ska ta fram en ny skolorganisation med berörda föräldrar, lärare och kommunens nämnder?” Så var frågan som Värmdöborna skulle ta ställning till formulerad.

Och en klar majoritet, 75 procent, eller 7943 personer, röstade ja.

Frågan handlar, enligt initiativtagarna, om att ge föräldrar och lärare mer inflytande i skolan.

– Vi har haft bekymmer med att rekrytera behöriga lärare och att vi har en ökad ström av elever som söker sin skolgång utanför kommunen. Och det tycker jag borde varit en varningssignal sedan länge, säger det socialdemokratiska oppositionsrådet Annika Andersson Ribbing.

– Det här är en mycket tydlig markering från Värmdöborna till Värmdös styrande politiker. Värmdös skola behöver all hjälp den kan få och det är hög tid att politikerna börjar lyssna på vad föräldrar och lärare som har insyn i skolan har att säga, säger Marielle Forstadius, Folkinitiativet i ett pressmeddelande.

När rösterna nu är räknade står det klart att det är en majoritet som vill ha en ny organisation i skolan, 75 procent röstade ja.

Det betyder att de anser att kommunen ska ta fram en ny skolorganisation tillsammans med berörda föräldrar och lärare. Totalt röstade 36 procent i folkomröstningen.

– Det är klart jag resultatet som kritik. Men jag vet att vi gjort ett bra arbete också. Vi har haft dialog kring det här innan vi tog beslutet, Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer