Ikväll fick konstvävaren Arianna sitt gesällbrev Foto: Foto: Caroline Eriksson, Hantverkarna Stockholm

”Jag är snabb och jag är som en maskin”

Publicerad

Arianna Funk har precis tagit sin examen som konstvävare från Handarbetets vänner i Stockholm. Nu trängs hon med sex andra vävare i en gemensam atelje i Årsta.
– Jag tror att den här mattan tog 162,5 timmar att göra. Jag är snabb och jag jobbar som en maskin, säger hon.

Under den senaste tiden har hon arbetat hårt på sitt gesällprov, flossamattan ”Framskridning”, som kostat tid och tålamod.

– För mig betyder det allt. Det är det bästa man kan få inom det som just jag är intresserad av, som tekniken och just hantverket, säger hon. 

I dag är Arianna Funk en av 151 hantverkare som får ta emot sitt gesällbrev i Stadshuset. Men dessutom kommer hon som en utav tre att tilldelas den finaste utmärkelsen man kan få för sin yrkesskicklighet, den stora silvermedaljen.

”Inte som 100 år sedan”

Ett gesällprov inom handvävaryrket kan göras efter minst 2 500 arbetade timmar, vilket motsvarar ungefär tre år och för att få själva gesällbrevet måste man uppfylla hårda krav på yrkesskicklighet, kvalité och självständighet i arbetet.

– Det är inte samma karriärmöjligheter som för 100 år sedan inom vävning, när gesäll kanske var det viktigaste. Men det är ändå ett tecken på att om du köper någonting från mig så är det hållbart. Någonting som förhoppningsvis kommer att gå i arv och som man kan ha i hela sitt liv, tillägger hon.

Är det här avgörande för att kunna verka i yrket?

– Nej, det är det inte. Det är en yrkesstolthet och vi vill få kunden att titta, när de kommer in i butiken eller på en verkstad, var hänger gesällbrevet och var hänger mästarbrevet, säger Johan T Sterndal, vd vid Stockholms Hantverkarföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer