– När jag kom i kontakt med Mehdi Adnan Mossa så tog det flera månader för mig att tänka annorlunda men nu är jag glad för det, säger Abbe Tyson.

”Ingen nådde fram till mig”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävs bättre förebilder för ungdomarna i förorten.

– Kolla på de här grabbarna i centrum, de går inte och de jobbar inte, men ändå har de allt, säger Abbe Tyson.

I 15 år var Mehdi Adnan Mossa en tungt kriminell gängmedlem i Stockholms förorter. Numera föreläser han för att få unga att välja bort kriminalitet. Två ungdomar som lyssnade på hans föreläsning i Vårby Gårds centrum är Abbe Tyson och Ricky Ajakaye.

De säger båda två att de var på väg åt fel håll tidigare under gymnasiet.

– Det tog flera månader för mig att tänka annorlunda men nu är jag glad för det, säger Abbe Tyson.

Han och Ricky säger att många unga inte inser allvaret i hur illa det kan gå när man ger sig in i fel kretsar.

– Vissa vill inte höra sanningen för den gör ont. Jag var själv en av dem som hade fel tankar.

Det finns inte mycket till val

De berättar att många i förorterna känner sig utsatta och utpekade, utan någon möjlighet att ta det där steget, i rätt riktning. Det skapar förutsättningar för dåliga förebilder att utnyttja unga människor utan framtidstro.

– När man tittar på nyheterna så ser man att någon har begått guldrån, helikopterrån och samtidigt ser att dessa personer klarar sig utan straff, då tänker många att det är lättförtjänta pengar, säger Abbe Tyson.

Läs mer: Mehdi: ”Kriminalitet är inte glamour”

– Kolla på de här grabbarna i centrum, de går inte i skolan och de jobbar inte men ändå har de allt. Ungarna tänker att de vill ha det livet och är omedvetna om vad det innebär att begå brott. Allt handlar om status och rätt vad det är så är det någon som skjuter dig för äga den statusen.

Men varför tänker de inte på att de kan bli ingenjörer eller läkare istället?

 – Det hör man inget om. Det är en ond cirkel i förorterna, det finns inte ingenjörer, advokater eller presidenter. Det finns bara kriminella, annat pratar man inte om, säger Abbe Tyson.

– När det blir svårt i skolan tappar många hoppet om att kunna förändra sitt liv och då börjar man tänka på snabba pengar, säger Ricky Ajakaye.

”Ingen nådde fram till mig”

Abbe Tyson säger att han har haft svårt att hålla sig på rätt bana. Han berättar att det många gånger handlade om att han inte litade på någon eller visste vem han skulle vända sig till för att få hjälp.

Han upplevde att skolan brast i att lyssna på hans behov och då började det gå utför.

Idag ägnar båda killarna sig åt sport. Abbe tränar boxning och Ricky spelar fotboll, men vägen dit har varit tuff.

– Jag tänkte negativt och det var svårt att nå fram till mig. Jag tänkte att om jag dör så dör jag, jag levde för dagen. Innan jag började prata med Mehdi lyssnade jag inte på någon. Det tog flera månader för mig att börja se ljuset i tunneln, säger Abbe Tyson.

 Varför var det svårt att se ljuset?

– Det var ingen som kunde övertyga mig om en bättre väg. Man vill inte gå till socialtjänsten för de försöker sätta in en på behandlingshem trots att det bara gör saken värre. Ungdomar i min ålder vågar inte öppna sig eller berätta om de dumma sakerna de har gjort. Man är rädd att polisen ska få reda på det. Allt blir bara en röra och man stänger in sig själv, säger Abbe Tyson.

Men de försöker bara hjälpa dig?

– Men man lyssnar inte, man känner ingen av de myndighetspersonerna och det är svårt att öppna sig, det fungerar inte så, säger Abbe Tyson.

 Hur kom du på andra banor?

– Det tog flera månader. Mehdi skapade förtroende och han sprang inte till polisen när jag bad om hjälp. Han förklarade om en bättre väg och visade att han bryr sig. Jag började lita på honom. Man ska prata med människor, inte hetsa och stressa. Och man behöver tid för att våga lita på någon, säger Abbe Tyson.

”Samma destruktiva tankar”

Ricky Ajakaye känner igen sig och säger att det är många faktorer som spelar roll när tankarna om snabba pengar börjar cirkulera i huvudet. Han önskar att fler skulle förstå vad ungdomar går igenom och hur fattigdom kan sätta press på individer.

– Mamma sliter dag och natt för att tjäna ihop pengar och ändå räcker det inte. Man vill att mamma ska kunna betala men hon kan inte betala allt.

Enligt Abbe så måste straffen för vapeninnehav höjas och det behövs fler positiva förebilder.

– Det måste finnas fler som Mehdi i förorterna som kan prata om gatuvåldet. Om han har levt 15 år som kriminell och inte klarat sig – varför skulle jag klara mig som kriminell? Kan han förändras så finns det hopp, och det måste vi prata om, säger Abbe Tyson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.