Här förklarar socialborgarrådet Jan Jönsson (L) varför han tycker att socialtjänstlagen är otydlig och bör ändras så att fler kriminella kan få hjälp genom avhopparprogram. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Socialborgarrådet vill se nationellt avhopparprogram

Publicerad

Socialtjänstlagen är för otydlig, och gör att många kommuner inte erbjuder avhopparprogram för personer som vill lämna kriminalitet. Det anser Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad. Han vill se en ändring av lagen och ett nationellt avhopparprogram.

Före 2019 var det bara 2–3 personer årligen som sökte sig till avhopparprogrammet i Stockholms stad. Sedan dess har antalet ökat, och upp emot 30 personer per år ingår nu i programmet. Men det är inte alla som lyckats lämna det kriminella livet.

– Det kräver en väldigt stor omställning av sitt liv om man ska lämna den här hårda miljön. Men det handlar ändå om 10–15 personer som har gått vidare och helt avbrutit sin kriminalitet, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Kriminella avhoppare

Sociala insatsgruppen

Förutom avhopparprogrammet har Stockholms stad även den sociala insatsgruppen, som riktar sig till personer som är på väg in i kriminalitet och där det saknas en allvarlig hotbild. Här ingår drygt 100 personer.

Nu vill Jan Jönsson att ett nationellt avhopparprogram ska införas och att socialtjänstlagen ändras. Hör varför i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet