Järna vill bli egen kommun

Publicerad

Södertäljes södra delar vill bilda en egen kommun. Men folkomröstningen om frågan ligger på is.

För tio sedan skiljde sig Nykvarn från Södertälje kommun. Nu vill även Järna, Hölö och Vårdinge kommundelar bryta sig loss från Södertälje.

-Vi känner oss åsidosatta av Södertälje kommun. Av våra skattepengar får vi behålla sex kronor av tio, säger Richard Hoffman (M)

”Skattehöjning på två kronor”
För några år sedan gjorde Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en utredning om de hur de södra kommundelarna skulle klara sig efter en skiljsmässa.

-Utredningen visar att en avknoppning skulle innebära en skattehöjning på två kronor, säger Anders Lago (S), kommunalråd i Södertälje.

Men Richard Hoffman, som är ordförande för Moderaterna i Järna-Hölö, menar att den tidigare utredningen ska läsas annorlunda och att höjningen bara skulle hamna på runt 35 öre.

Ingen folkomröstning
Södertäljes kommunfullmäktige lovade Järnaborna en folkomröstning efter valet 2010, förutsatt att SKL gjorde en ny utredning som visade att det inte blev för stora skattehöjningar.

Men i förra veckan sa kommunstyrelsen i Södertälje nej till en ny utredning och därmed blir det ingen folkomröstning.

ABC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Stockholm
Mer Nyheter