Foto: SVT

JO ger Försäkringskassan skarp kritik

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan får bakläxa för att de dröjt med att ompröva ett arbetsskadeärende.

Det var för femton år sedan som Södertäljebon skadades i en bilolycka påväg till sitt arbete. Mannen fick en whiplash-skada som klassades som arbetsskada och sjukersättning.

Men Södertäljebon och Försäkringskassan hamnade i en tvist om hur mycket ersättning mannen var berättigad till. Ärendet drogs till Förvaltningsrätten som fann att Försäkringskassan hade brister i sin utredning.

I april förra året beslutade Förvaltningsrätten därför att Södertäljebon skulle utredas grundligare av Försäkringskassan och att utredningen skulle få förtur. Men den nya utredningen dröjde till november.

Justitieombudsmannen, JO, skriver i sitt yttrande att han är ”mycket kritisk” till den långa handläggningstiden och till uppdagade brister i journalföringen hos Försäkringskassan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.