Peter Jöbacks kompisturné

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår repetitionerna av I Love Musicals här i Stockholm. En turné där de bästa låtarna från de största musikalerna framförs av bland annat Peter Jöback, Helene Sjöholm och Gunilla Backman.

Peter Jöback har tagit av sig masken från Fantomen på operan och är tillbaka på den svenska scenen. Här tillsammans med flera världsstjärnor, både svenska och internationella, och med Stockholms sinfonietta och en orkester på 40 man. Förutsättningarna för turnén I love Musicals kan nog inte bli bättre.

– Musikal är en genre som jag verkligen älskar, men som jag också varit otrogen mot då jag har gjort andra saker. För allt i musikal är inte bra, det finns bra och dåligt precis som i pop. Det här är vad jag gillar, säger Peter Jöback.

Peter Jöback har bjudit in flera av sina broadwaykompisar och en av dem är Norm Lewis som mest är känd från den amerikanska tv-serien Scandal.

– Jag har alltid velat komma till Sverige, så det här är min chans. Peter är en workhaholic (arbetsnarkoman), han älskar att sjunga och vi beundrar det, jag vill bli som honom när jag växer upp, säger Norm Lewis och skrattar.

Turné i lyxförpackning

Man kanske kan kalla I Love Musicals för en turné i lyxförpackning eftersom de största låtarna från ungefär 30 musikaler framförs.

– Jag tror att man kommer ha gåshud faktiskt. Speciellt för mina gäster, de är helt fantastiska, jag sitter här med gåshud. Att få höra Norm Lewis sjunga ”Stars”, det kan inte bli bättre, eller att Helene Sjöholm sjunger ”Du måste finnas” och Gunilla Backman när hon är med och sjunger ”The winner takes it all”, säger Peter Jöback.

Vilken låt har varit favoriten tidigare år?

– Det är klart att det är kul när man kör fantomen, det är ju mäktigt att jag har varit på Broadway, det är härligt att folk är stolta. Det har varit världens äventyr för mig i år. jag hade en pojkdröm att jag skulle till Broadway en dag och då när man är 40 år så får man göra det. Med det i ryggen så är det fantastiskt kul att få komma in här och leka med dessa fantastiska människor och få möta en sån här stor publik, säger Peter Jöback.

Helene Sjöholm och Gunilla Backman delar på turnén. Gunilla står på scen i Globen den 12 oktober.

– Det är så maffigt, jag älskar att stå mitt i en orkester så här, att få ha Stockholms sinfonietta och komp, det är lyxigt, säger Gunilla Backman.

– Jag får ju göra allt jag någonsin har drömt om, det är en egotripp, men det är härligt och det står jag för, säger Peter Jöback.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.