Saad Mushtaq och Göran Olsson.

Så ska högutbildade nyanlända få jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända personer med ingenjörsutbildning ska genom en ny praktiksatsning få lättare komma in på arbetsmarknaden. En av dem är Saad Mushtaq från Irak.

– Jag har varit i Sverige i åtta månader och jag jobbar och studerar svenska samtidigt nu, säger Saad Mushtaq som är praktikant på företaget Kraftkonsult i Stockholm.

Han är dataingenjör från Bagdad i Irak. Saad Mushtaq är asylsökande och en av 14 högutbildade nyanlända personer som just nu gör praktik hos olika arbetsgivare genom integrationsprojektet Jobbsprånget. Under 4-6 månader får dem praktisera på en arbetsplats för att integreras på arbetsmarknaden.

15-tal arbetsgivare ingår

Det är Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen som ordnar praktiken. Just nu ingår ett 15-tal arbetsgivare i projektet. En av dem är Saad Mushtaqs praktikplats i Solna.

– Vi får möjlighet att ta del av arbetskraft som vi har väldigt svårt att hitta i vår bransch och att hjälpa till med integration. Vi valde ut Saad Mushtaq bland 22 sökande. Han är väldigt strukturerad och talar engelska på hög nivå. Vårt mål är att kunna anställa honom när praktiken är slut, säger Göran Olsson som är projektledare på Kraftkonsult i Stockholm.

Inte en dans på rosor

Vägen till att bli etablerad eller åtminstone integrerad på den svenska arbetsmarknaden är inte en dans på rosor trots att Saad Mushtaq är högutbildad.

– Jag är fortfarande flykting, så mitt liv är inte helt normalt. Språket är en såklart en utmaning i jobbet. Alla rapporter jag läser och mjukvaruprogram i datorer är på svenska så språket är min huvudsakliga utmaning, förklarar han.

Arbetsgivarna rekryterar själva praktikanterna i Jobbsprånget, men betalar inte för arbetskraften. Projektet startades med hjälp av 380.000 kronor från Arbetsmarknadsdepartementet. Diskussioner om både privata och offentliga medel kan skjutas till pågår.

Wallenbergstiftelserna kommer att medfinansiera Jobbsprånget under en femårsperiod. Hur mycket pengar det handlar om är ännu inte klart. Kungliga ingenjörsvetenskapsakademins förhoppning är att Jobbsprånget växer och att fler nyanlända ska kunna erbjudas praktik framöver.

– Jag hoppas att jag kan bidra och utveckla det här företaget. Jag vill komma in på arbetsmarkanden, in i samhället och bli en del av det, summerar ingenjören Saad Mushaq.

Här finns Jobbsprångets praktikplatser:

ÅF

SCA

Akelius Residential Properties

Uppdragshuset

BrightLabs

Mölnlycke Health Care

NSVA

Lidingö Stad

Telge Affärsområde Hus

Tom Tits

Nanologica

Södra Cell

Kraftkonsult (Stockholm)

Swerea Mefos

Teracom Boxer Group (Stockholm)

Umeå kommun and SP- Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.