Ockupanterna: Låt skolan få tillbaka sin aula

Uppdaterad
Publicerad

Hagsätraskolans aula har fått förfalla i över ett decennium – nu kräver aktivister som ockuperat lokalen att skolan och boende i området ska få tillbaka den.

Sedan i lördags har aktivister ockuperat den nedlagda aulan på Hagsätraskolan, bland annat vill de att skoleleverna ska få tillbaka aulan och att Hagsätraborna ska få en samlingslokal.

– Vi och andra boende borde och har rätt till att få tillgång till den här fina lokalen, säger Marienella Monzon som är en av aktivisterna på platsen.

Steven Cuzner, som också deltar i ockupationen, fyller i:

– Det vore jättebra om skolan kunde få en aula och lite värdighet igen. Sen har vi pratat med folk som jobbar på skolan och de säger att skolan inte har råd med hyran, något som är konstigt eftersom skolan är kommunal och det här är en kommunal byggnad.

Kommunen hade inte råd att hyra av sig själv

Historien om Hagsätraskolans k-märkta aula sträcker sig över tio år tillbaka i tiden. För att spara pengar bestämde sig Stockholms stad att inte hyra aulan längre. Saken var bara den att Stockholms stad hyrde lokalen av sitt eget fastighetsbolag – Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab).

– Jag kan hålla med om att det låter lite konstigt att kommunen inte har råd att hyra av ett kommunalt bolag, det kan nog alla som är lite kloka se. Men det var ett beslut som utbildningskontoret fattade då, varför vet jag inte riktigt men jag kan gissa att det var för att spara pengar, säger Carl Bodsten, vice vd på Sisab.

Fastighetsbolaget pudlar

Under åren som gått har Sisab istället försökt hyra ut aulan till andra aktörer, något som gått sådär. Vid några tillfällen har lokalen använts som lagerlokal – men för det mesta har den stått tom, något som också gjort att den sakta men säkert förfallit.

– Den har inte varit lätt att hyra ut, sedan så har den förfallit så att det kommer kosta en hel del att rusta upp den idag, säger Carl Bodsten, vice vd på Sisab.

Men har ni verkligen gjort ert yttersta för att hyra ut den om ni samtidigt lät den förfalla?

– Nej, jag tror att med facit i hand får man väl erkänna att Sisab inte har gjort sitt yttersta, hade vi gjort det hade ju lokalen varit uthyrd nu.

”Vi har inte prioriterat det här”

Och samtidigt som aulan har stått tom har eleverna på Hagsätraskolan fått samlas utomhus eller i matsalen vid större evenemang. Skolledningen på Hagsätraskolan berättar för SVT att de länge kämpat för att få tillbaka sin aula, men att de inte fått gehör.

Olle Burell (S) är skolborgarråd och känner väl till fallet med aulan.

– För att få ekonomi i det så behöver vi hitta partnerskap med till exempel kulturföreningar.

Men har ni verkligen gjort ert yttersta för att hitta sådana partnerskap?

– Nej, det kan jag säga att vi inte har gjort. Det har vi inte prioriterat när vi har tagit emot tusentals nyanlända elever och jobbat hårt för att hitta plats till dem. Det har inte stått överst på dagordningen.

Men den har ju fått förfalla i över tio år?

– Jag har bara varit skolborgarråd i två år, jag kan inte tala för hur man har prioriterat innan det, säger han.

Enligt Sisab så förs nu en diskussion med en förening som vill in i aulan. Men samtidigt måste lokalerna renoveras för att större grupper ska få vistas där, något som det inte finns pengar avsatta till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.