Foto: SVT

”Många prostituerar sig för att få det att gå runt”

Uppdaterad
Publicerad

De är svåra att se, de unga kvinnorna som missbrukar tunga droger och lever ett hårt liv i Stockholm. De sminkar bokstavligt talat över sin misär. Enligt polisen lever många av dem inte längre än till 25 års ålder. – Jag tänker på deras föräldrar, säger Kajsa med gråten i halsen.

37-åriga Kajsa är en av de kvinnor som levt i ett drogmissbruk sedan hon var 13 år gammal. Hon är en av de som utnyttjats, misshandlats och blivit utsatt för våldtäkt på Stockholms gator.

– Många tjejer behöver prostituera sig och det rätt vanligt att man säljer sig till killar  för att få det att gå runt, säger Kajsa.

”Försöker hjälpa”

Det senaste året har flera av hennes vänner dött i en överdos. Hon ser dagligen hur unga kvinnor går runt på gator, torg och parker. De hänger där en stund, tar droger och går vidare. Sedan kommer fler av de tillbaka dagen efter, vissa av de syns aldrig till igen.

– Jag försöker hjälpa dem genom att prata med dem och se till att de inte skadar sig, säger Kajsa.

Gravid efter våldtäkt

Kajsa blev våldtagen och gravid vid två tillfällen och hon valde att göra abort. I dag har hon fått en träningslägenhet och ett nytt jobb.

– Jag är tacksam över det livet jag har idag, det är inte alla som har fått det, säger Kajsa.

LÄS MER: Unga kvinnor fastnar i missbruk – dör innan de fyller 25

Du är en av som fortfarande lever idag, vad tänker du om det?

– Jag är glad att jag gör det. Jag tänker på de som inte klarat sig och dött. Jag tänker på deras föräldrar, säger Kajsa, med tårar i ögonen.

Kajsa är ett fingerat namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.