De mördade männen hittades i en bil. Foto: Läsarbild

Källor till SVT: Dubbelmordet var gängrelaterat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två män mördats i Kista i norra Stockholm på onsdagskvällen är oron stor i området. Enligt SVT Nyheters källor var dödsskjutningen relaterat till ett gängkrig som pågått i flera år.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ligger ett pågående gängkrig mellan två gäng, Lejonen och Brödraskapet, bakom dödsskjutningen i Kista på onsdagskvällen. Det handlar om delvis om kontroll över narkotikahandeln i området.  

De dödade är en 26-årig gängledare och en 20-åring som också tillhör gänget Lejonen, uppger poliskällor för SVT Nyheter. Konflikten har rasat under en längre tid och flera personer har dödats som följd av detta, och gårdagens mord kan röra sig om ett hämndattentat.

Dubbelmordet i Kista

Handgranat på balkong

Den döde 26-åringen misstänks för inblandning i en skjutning på en grillkiosk i Tensta 2013.  Flera personer befann sig på grillen och fyra personer skottskadades, en av dem var en utomstående besökare på grillkiosken, som förlamades av skottskadorna.

LÄS MER: Obehag i Kista efter dubbelmordet

En av de männen som mördades i Kista igår blev strax före jul utsatt för ett attentat då en handgranat kastades mot hans balkong.

Avled under natten

Skjutningen skedde i ett bostadsområde nära Kista centrum och strax efter klockan 22 larmades polisen om att två män hittats skjutna i en bil. Enligt Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen ska en inringare berättat att en bil lämnade platsen i hög fart. 

LÄS MER: Tolv gängkrig rasar i Stockholm

Kort efter att en polispatrull anlänt till platsen hade de misstänkta gärningsmännen lämnat platsen. Vid 04.15-tiden i morse berättade polisen att de två männen, som tidigare varit ”mycket allvarligt skadade”, under natten avlidit av sina skador.

– De två männen i 20-årsåldern är avlidna och nu är också anhöriga underrättade, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Aftonbladet uppger att de två männen sköts på nära håll med flera skott i huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Kista

Mer i ämnet