Johan Styrud är ordförande i Stockholms läkarförening, och han menar att akutmottagningarna är väldigt utsatta. Foto: TT

Kameraövervakning på sjukhus svår fråga tycker läkarföreningen

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer nya regler som ska göra det enklare att få sätta upp övervakningskameror, men inte på sjukhusen.
– Våra akutmottagningar är fruktansvärt utsatta, och hot om våld ökar, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, som trots det är kluven till kameraövervakning på sjukhusen.

Johan Styrud är överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Han säger att han med åren blivit försiktigare och mer uppmärksam när han jobbar på akuten.

– Hoten om våld på akutmottagningarna ökar, säger Johan Styrud.

”Svagt positiv”

Han är kluven till frågan om kameraövervakning på sjukhus. Det är en fråga om personalens säkerhet och patienternas integritet.

– Det är en svår fråga, men jag är svagt positiv till det. Patienter har rätt att söka vård utan att någon vet om det, men sedan är säkerheten viktig och våra akutmottagningar är fruktansvärt utsatta, säger Johan Styrud.

Helt orimliga regler, menar landstingsrådet

I maj kommer nya regler som bland annat innebär att privatpersoner och restauranger i princip kan sätta upp övervakningskameror som de vill, medan sjukhusen fortfarande måste söka tillstånd, något som ansvariga landstingsrådet är kritisk emot.

– Det är helt orimligt att butiker och krogar nu ska få fritt fram för kamerabevakning men inte akutsjukhus. Moderaterna i Stockholms läns landsting har länge påpekat otrygghetsproblemen på akutmottagningarna, och att kamerabevakning är ett av flera sätt att säkerställa trygghet för patienter och personal. Men nu avfärdar regeringen ett undantag för sjukvården, säger Marie Ljungberg Schött (M).

Långvarigt kaos

Johan Styrud menar att man kanske också måste diskutera andra åtgärder för säkerheten, som exempelvis väktare.

– Det har varit kaos på mottagningarna länge, och det är en incident, kanske inte en gång i veckan, men minst en gång i månaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer