Vy från Nybroviken med Blasieholmsudden och Nobel Center. Foto: Bild David Chipperfield Architects/Stockholm stad

Kamp om Blasieholmen

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan kom förslaget om att bygga ett nytt Nobelcenter på Blasieholmen, motstånd väcktes redan då och nu är förslaget ute på samråd. Motståndarna vädrar morgonluft och frågan är om det här blir nästa stora stadsbyggnadsstrid efter Slussen.

Det är på Blasieholmen, alldeles bakom Nationalmuseum som det planeras för ett Nobelcenter. Nätverket Bevara Blasieholmen har kämpat emot bygget ända sedan det vinnande förslaget presenterades för ett år sedan.

Men nu är det dags för samråd, när alla kan tycka till om detaljplanen, och motståndarna hoppas att det leder till att förslaget stoppas.

Turerna kring Nobelcenter

– Vi tycker framför allt att det är en för stor byggnad på fel plats egentligen, och att man inte tar hänsyn till Stockholms fantastiska stadsbild och hur det ska passa in i stadsmiljön, säger Caroline Silfverstolpe som startade nätverket.

”Det kommer att dominera”

– Varifrån du än tittar, från Skeppsbrosidan, Strandvägen eller från Söder så kommer det här att dominera, säger Ulf Johannisson från nätverket.

Ansvarige borgarrådet håller inte med.

– Är det något jag längtar efter i Stockholm är att ny, spännande och bra arkitektur ska få synas. Vi har varit överförsiktiga i Stockholm, så jag ser nog positivt på att vi vågar göra saker som syns. Jag tror inte på osynliga hus, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

De är också bekymrade över att tullhuset från 1876 och två gamla hamnmagasin ska rivas.

– Jag tycker det är trist att man inte värnar om den fantastiska stadsmiljön i Stockholm, att vi river artonhundratalshus. Det är inte innovativt och det är inte miljövänligt.

Alternativa förslag

De är inte emot ett Nobelcenter i sig, och har själva föreslagit två olika platser, Hagastaden eller nya Norrtull.

– Jag är inte främmande för att man skulle uppföra ett Nobelcenter kanske i utkanten av staden, i en ny stadsdel där det skulle tillföra något nytt, säger Caroline Silfverstolpe.

Roger Mogert däremot säger att staden har sparat den här tomten i cirka 20 år, just för att kunna bygga något storslaget, som opera eller ett Nobelcenter.

Samrådet pågår fram till 22 april och i höst fattar stadsbyggnadsnämnden beslut om planen godkänns eller inte. På Stockholms stads hemsida kan man läsa mer om samrådet.

Mer information hittar man på www.nobelcenter.se och på www.bevarablasieholmen.se

3D-visualisering

Stockholms stad har tagit fram en visualisering i 3D-form av av Nobel Center på Blasieholmen. Se klippet här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet