– Problemet är att evenemanget har vuxit ur platsen, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd. Foto: SVT och Björn Dalin

”Kan inte ha på vårt samvete att polis och ambulans inte kan ta sig fram”

Uppdaterad
Publicerad

Kungsholmens stadsdelsnämnd tycker det är tråkigt att Thomas Gyllings del av nationaldagsfirandet vid Smedsuddsbadet inte blir av i år, men att evenemanget växt sig för stort och att säkerheten inte kan garanteras.
– Om det skulle hända en olycka och folk skadas skulle vi inte kunna ha på vårt samvete att polis och ambulans inte kan ta sig till platsen, säger Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning började arrangera nationaldagsfirande i Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet 2006. Då var det för att man ville hindra nazister från att fira nationaldagen på platsen.

– Vi ville inte att mörka krafter skulle få ta över vår fina park utan ville ha ett inkluderande firande dit alla var välkomna, säger Rasmus Jonlund (L).

De senaste sex åren har stadsdelsförvaltningen hyrt in Thomas Gylling och hans klubb Mosquito vid firandet. Klubben har de senaste åren lockat uppemot 10 000 besökare. För många, tycker polisen, då det bara finns en in- och utväg till Smedsuddsbadet. Så i år får klubben inte vara med i firandet.

Växt ur platsen

– Det är tråkigt, för Gyllings del av firandet har varit jätteuppskattat. Problemet är att det har växt ur platsen, säger Rasmus Jonlund (L).

Att flytta arrangemanget från Smedsuddsbadet till Rålambshovsparken, dit polis, ambulans och räddningstjänst skulle kunna ta sig mycket lättare, har inte varit möjligt.

– Där finns redan ett annat program, och just i år byggs Rålambshovsparken om för att den ska klimatsäkras. Plus att ljudmiljön skulle bli svår för intilliggande bostäder, man vill ju ha tryck i musiken. Både vi på Kungsholmen och hela staden har försökt hitta en lösning i år men det har inte gått, säger Rasmus Jonlund (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer