Erik Slottner intervjuas av SVT:s reporter Moa Ferm under Järvaveckan. Foto: SVT Visa alla (2)
Visa alla (2)

KD: Lägre ingångslön för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad
 Politikerveckan i Järva fortsätter idag med Kristdemokraterna i fokus. Temat för dagen är integration och migration.

I dag lyfts migrations- och integrationsfrågor under Järvaveckan. Under kvällen, vid 19-tiden, kommer KD-ledaren Ebba Busch Thor att tala stora scenen, ett tal som direktsänds på svt.se/stockholm.

På Spånga IP finns även de lokala politikerna.

– Trots god konjunktur får de flesta inte jobb efter etableringsinsatserna. KD vill därför stärka samarbetet mellan jobbtorgen och näringslivet, öka satsningarna på yrkesutbildningar samt se en anställningsform med lägre ingångslön för nyanlända. Vi vill också införa serviceassistener som kan utföra arbetsuppgifter inom välfärden som inte kräver legitimerad utbildning, säger Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

Kristdemokraterna vill också se ett ökat stöd till civilsamhället så att fler svenskar som vill kan göra en insats för att hjälpa invandrare in i det svenska samhället.

– Inför obligatorisk samhällsorientering för nyanlända och inför ett slutprov i kursen. Bidrag ska bara betalas ut mot prestation, alla ska göra sitt yttersta för att lära sig språket, hitta ett jobb och omfamna våra gemensamma värderingar.

Vad skulle skillnaden bli med er integrationspolitik mot den rödgrönrosa majoriteten som nu styr i stadshuset?

–  Vi skulle skifta fokus. Idag förklaras de flesta problem av socioekonomiska faktorer, vi menar att det är minst lika mycket ett värderingsproblem. Vi skulle därför ställa högre krav i mottagandesystemet och i bidragsutbetalningarna. Vi skulle ha ett tätare samarbete med näringslivet genom att införa en integrationspakt. Vi skulle också satsa på att införa så kallade enklare jobb som många nyanlända skulle kunna få jobb genom, säger Erik Slottner (KD).

Men det finns ju redan många etableringsinsatser – behövs verkligen ännu fler?

–  Det behövs ännu mer satsningar inte ens hälften av nyanlända har jobb eller sysselsättning inom två år. Det visar på att fler insatser behövs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet