Jan Dolk (KD) säger att de äldre som bor i containermodulerna ska kompenseras.

KD: De boende ska kompenseras

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporteringen om de tio äldre personerna som fått bo i containermoduler under tiden äldreboendet Gustavsgården renoveras så säger nu den politiska majoriteten i Värmdö att de boende ska kompenseras.

– Jag var där för 14 dagar sedan, precis när man hade flyttat in, och jag var inte nöjd, vilket jag tog upp med förvaltningschefen. Nu har vi gjort en åtgärdsplan som vi kommer prata om imorgon bitti, säger Jan Dolk (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, på söndagseftermiddagen.

Oppositionen har krävt att de äldre ska få bo gratis under tiden de bor i containermodulerna, och en hyresnedsättning ingår i åtgärdsplanen, enligt Jan Dolk.

– Ja, vi kommer att göra en hyresreducering. Sedan har vi även diskuterat maten. Nu får man en längre väg till matsalen, och då kan vi också tänka oss reducerade eller helt subventionerade matpriser, säger Jan Dolk.

Vill förbättra utemiljön

Han vill också att man gör något åt utemiljön mellan modulerna.

– Kanske kan vi lägga en grön matta och sätta in blommor, kanske skapa ett orangeri så att de som bor där har nära till ett allmänt rum som förhoppningsvis blir ljust och trevligt, säger Jan Dolk.

”Ska bo där så kort tid som möjligt”

Från början var det sagt att de äldre skulle bo i containermodulerna i tio månader, men sedan uppgav kommunen på sin webbplats att det skulle bli kortare och att de äldre skulle kunna flytta tillbaka till Gustavsgården i maj.

– Vi kommer att varva boendet, så att tiden varje person bor där blir kortare, det kommer vi diskutera i morgon. Man ska bo där så kort tid som möjligt. Jag vågar inte halvera tiden, men kortare än tio månader för var och en som bor där och som önskar att flytta tillbaka till Gustavsgården, säger Jan Dolk.

Frågan om hur de boende ska kompenseras kommer behandlas på vård- och omsorgsnämndens möte på tisdag den 24 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.