Läsarbild på trängseln vid Rotebro station den 11 december. Foto: foto: Cecilia Angelid

KD går till val på att stoppa skipstop-tågen

Uppdaterad
Publicerad

De var och med och införde dem, men nu vill KD i Stockholms län få bort skipstop-tågen. De menar att det inte fungerar och gör tågen till en valfråga.

Kristdemokraterna i Stockholms län och stad beslutade på måndagskvällen på sin stämma att gå till val på att ta bort skip-stop i pendeltågstrafiken, med undantag av nya Nynäshamnslinjerna som de menar varit lyckat.

– Vi i KD ser att bristerna är för stora och vinsterna för små med skip-stop. Därför vill vi gå tillbaka till att tågen stannar vid alla stationer. Men för att pendlarnas vardag ska bli bättre behöver staten få bort förseningarna, skriver Karl Henriksson, (KD), gruppledare i trafiknämnden, i pressmeddelande.

Missnöjda resenärer

Det var i december som skip-stop infördes i pendeltågstrafiken med nya linjer som hoppar över stationer, det har i vissa fall lett till överfulla tåg och mycket missnöjda resenärer. KD var med och beslutade i landstinget om att införa skip-stop, men nu vill de alltså backa.

 – Skip-stop kom inte att fungera som det var tänkt. Istället för små restidsvinster för resenärer långt ut i systemet har vi nu en situation där folk nära stan tvingas vänta längre än vad resan tar. Det är helt oacceptabelt. För mig är det högsta prioritet att Solnabornas pendeltågstrafik återgår till det normala, säger Samuel Klippfalk (KD), kommunalråd i Solna.  

KD menar däremot att det fungerar på vissa sträckor, som på Roslagsbanan där det funnits i flera år och de nya Nynäshamnslinjerna.

– Men när barn, äldre och personer med funktionsnedsättningar får svårt att resa med kollektivtrafiken på grund av trängseln inser vi att vi behöver backa där skip-stop inte fungerar tillräckligt bra, säger Karl Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.