KD kritiserar majoriteten för att slösa pengar på bostadsplaner på Bromma flygplats. Foto: SVT

KD kritiserar bostadsplaner på Bromma

Uppdaterad
Publicerad

De styrande i Stockholms stadshus borde invänta besked från regeringens förhandlingsperson, anser Erik Slottner (KD).

Gruppledaren för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus menar i ett uttalande att det är uppseendeväckande att den rödgrönrosa majoriteten satsar 25 miljoner kronor på att bland annat planera för bostäder på Bromma flygplats.

– Pengarna skulle kunna gå till att exploatera mer realistiska platser, säger Erik Slottner.

Uttalandet kommer med anledning av exploateringsnämndens beslut i frågan nästa vecka.

– Först om drygt ett år ska regeringens förhandlingsperson Anders Sundström ge besked om det ens är möjligt att lägga ner Bromma flygplats till förmån för bostadsbebyggelse. Att då lägga ner så stora belopp och så mycket personella resurser att redan nu planera för bostadsbebyggelse är ett stort slöseri med stadens pengar, säger Erik Slottner. 

Kristdemokraternas gruppledare menar att det hade varit mer klädsamt av majoriteten att invänta Sundströms utredning.

MP håller inte med

Miljöpartiet menar att det är resurseffektivt att baka in frågan om kommande bostadsbebyggelse på Bromma.

– Jag blir både orolig och fundersam över att KD verkar vilja bromsa utvecklingen av Brommaplan och Riksby. Det här är en av stadens tyngdpunkter enligt översiktsplanen och ett område som jag trodde låg även i deras intresse att driva framåt, säger Elin Olsson, gruppledare på exploateringsnämnden.

Hon tycker det är bra att bredda utredningsuppdraget.

– För oss är det viktigt att staden är offensiv i planeringen och vi ser därför att det är utmärkt att man utvidgar utredningsuppdraget till att också se hur planerna relaterar till Bromma flygplats. När vi ska bygga 140 000 bostäder till 2030 så måste vi jobba med ett helhetstänk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer