Under torsdagen rapporterade SVT Nyheter Stockholm om familjen Malm som efter att ha förlorat sin son i cancer nu samlat in pengar för att göra vården för cancersjuka barn bättre.
Resultatet har blivit en helt ny enhet där man från och med april kommer kunna testa nya kliniska behandlingar. Enligt sektionschefen på Astrid Lindgrens barnsjukhus där enheten ska starta upp kommer den nya verksamheten kunna rädda liv.
Se även: Samlade in pengar – nu öppnar ny vårdenhet
Ella Bohlin (KD) är barn- och äldrelandstingsråd och ansvarar för barncancervården. Enligt henne ska vården aldrig göra sig beroende av privata donationer.
”Nya initiativ brygga”
– Vårt ansvar som landstingspolitiker är att vi ska ha en trygg cancervård för barn. Vi ger en påse med pengar till Karolinska som de prioriterar. Där gäller de att Karolinska prioriterar rätt, säger hon.
Men ska det behövas privata pengar för att man ska få testa nya behandlingar för cancersjuka barn?
– Nej, en trygg barncancervård är vårt ansvar. Det är jätteviktigt att vården är patientsäker. Ibland är det så att det behövs nationella initiativ och ibland kan det vara så att man från statligt eller landstingshåll är lite långsamma i beslutsprocessen för att introducera nya läkemedel. I glappet mellan att man godkänt nya läkemedel kan sådana här nya initiativ verka som en brygga som gör det möjligt att testa nya mediciner, säger Ella Bohlin.
”Detaljstyr inte”
Om stiftelsen som gjort den nya enheten möjlig inte får in mer pengar måste den läggas ner. Kommer ni gå in med landstingspengar då?
– Jag tycker sådana här donationer finns. I andra länder är det ganska vanligt. Men i grunden ska vi ha en bra sjukvård för alla, svarar Ella Bohlin.
En sådan här enhet som enligt personal på Astrid Lindgrens barnsjukhus kan rädda liv har inte funnits. Är du trygg med att Karolinska ledning fattar rätt beslut framöver?
– Vi går inte in och detaljstyr vården. Vi ger en budgetram och de bästa förutsättningarna för att man ska kunna bedriva sådana här goda initiativ.