De illegala bosättningarna kostade kommunen miljoner att städa upp förra året. Foto: TT

KD vill se hårdare tag mot illegala bosättningar

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror visar att Stockholms stad lade närmare 10 miljoner kronor på att evakuera och städa efter illegala bosättningar på stadens mark förra året. Kristdemokraterna vill nu se hårdare tag från staden för att få bort bosättningarna.

– Det här är stora summor pengar som vi skulle kunna använda till annat, men nu går de här pengarna till att röja undan efter olagliga bosättningar och det blir än en gång ett bevis på vilka problem det här ställer till, säger Erik Slottner (KD), gruppledare.

Erik Slottner (KD). Foto: Scharlotte Peppare

Enligt de kostnadsökningar som stadsdelsnämnderna redovisat lade staden närmare 10 miljoner kronor på städning och personal i samband med evakueringar av otillåtna boplatser under 2016.

MP: Problematiskt att skuldbelägga

– Vi har stora städkostnader generellt i Stockholm och det är klart att vi hellre skulle vilja lägga de pengarna på någonting annat. Det är ju så att ingen människa i Stockholms stad ska skräpa ner, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) och tillägger:

– Men det kan vara problematiskt att måla ut en särskild grupp att skuldbelägga, i det här fallet när det gäller nedskräpning. Vi kan se historiskt att det finns tendenser att skuldbelägga människor i utsatthet.

KD: Kan inte ha olika regelverk

Kristdemokraterna menar att staden sänder otydliga signaler om hur man ser på de illegala boplatserna.

– De politiska signalerna måste vara väldigt tydliga, vi accepterar inte olagliga bosättningar. Samma lagar, samma regler gäller för alla människor som vistas i Stockholm, och vi kan inte ha olika regelverk och parallella lagsystem.

Staden jobbar uppsökande

Att avvisa de som bosatt sig illegalt på stadens mark kan inte staden själv göra, det är en uppgift för polis. Och att avhysa någon är det Kronofogden som fattar beslut om.

Men staden jobbar på olika sätt med att få bort illegala bosättningar, säger socialborgarrådet, och nämner bland annat att staden har fördubblat antalet härbärgesplatser sedan valet 2014.

Åsa Lindhagen (MP). Foto: Karin Röse

– Vi har också ett EU-team som åker runt och arbetar uppsökande. De informerar om härbärgen och vad som gäller i Sverige, säger Åsa Lindhagen.

Men Erik Slottner är inte nöjd. Han menar att stan och övriga inblandade myndigheter behöver ta tag i illegala bosättningar så snart det går efter att man fått kännedom om dem.

– Det är inte rimligt att barn som leker i parken ska kliva i diverse avföring eller nedskräpning. Det är helt oacceptabelt och då måste vi vara snabba att röja undan och avvisa olagliga bosättningar, säger Erik Slottner.

TV: Se inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.