Nu visar en granskning som Kalla fakta gjort att det är fyra gånger vanligare att anhöriga till tandläkare eller KI-forskare tas in via en alternativ antagning. Foto: TT

KI anklagas för jäv – ”förtur för tandläkarbarn”

Publicerad

Karolinska institutets tandläkarutbildning har, förutom antagning via betyg eller högskoleprovet, ett alternativt antagningssystem baserat på bland annat personligt brev och en uppsats. Nu visar en granskning som TV4:s Kalla fakta gjort att det är fyra gånger vanligare att anhöriga till tandläkare eller KI-forskare tas in på detta sätt.

Varje år väljer en grupp professorer på Karolinska institutet, KI, ut ett antal studenter i en annan urvalsgrupp än de baserade på betyg eller högskolepoäng till deras tandläkarutbildning.

Syftet med antagningssystemet är att bredda antagningen och studenterna väljs ut baserat på ett slags personligt brev och en uppsats.

En granskning som TV4-programmet Kalla fakta gjort visar nu att detta alternativa antagningssystem i flera fall pekar mot jäv. Via urvalsgruppen tar utbildningen nämligen in fyra gånger fler barn till tandläkare och KI-anställda än genom den vanliga betygsantagningen.

Antikorruptionsrevisorn Louise Brown bedömer att det ”självklart är jäv” om man utgår från vad som står i Förvaltningslagen.

Efter anklagelserna har KI inlett en internrevision fokuserat på misstänkt jäv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.