Karin Dahlman-Wright fick jobbet att städa upp på Karolinska institutet efter Macchiarini-affären. Arkivbild. Foto: TT

KI:s prorektor lämnar med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutets prorektor Karin Dahlman Wright avgår med omedelbar verkan, skriver KI i ett pressmeddelande. Detta efter att hon anses ha gjort sig skyldig till forskningsfusk.

Två av de tio publicerade forskningsartiklarna som Rådet för utredning om misstänkt oredlighet i forskning vid Göteborgs universitet granskat innehåller så allvarliga fel så att det handlar om forskningsfusk, anser de. För en av dessa artiklar pekas bland andra Karin Dahlman Wright ut som ansvarig.

Till Dagens Medicin säger hon att kommer att kämpa för att bli friad, då hon anser sig vara oskyldig till forskningsfusk, men att hon själv bett om att få bli entledigad.

– I sammanfattningen i utlåtandet står att jag är ansvarig för oredlighet i ett fall. Det blir en för stor belastning för mig och Karolinska institutet. Därför har jag nu under eftermiddagen bett konsistoriet om att omedelbart bli entledigad från uppdraget som prorektor, säger hon till tidningen.

Karin Dahlman-Wright är professor i molekylär endokrinologi och blev vikarierande rektor samt prorektor vid Karolinska institutet i kölvattnet av den så kallade Macchiariniskandalen då den dåvarande rektorn, Anders Hamsten, fick avgå till följd av skandalen.

Hon säger till Dagens Medicin att hon tycker att det är tråkigt att lämna Karolinska institutet och att hon är stolt över sitt arbete som prorektor.

KI:s konsistorium (universitetsstyrelse) skriver i pressmeddelandet att de nuvarande omständigheterna gör det omöjligt för Karin Dahlman Wright att vara kvar som prorektor, men att de samtidigt tackar henne för hennes insatser på posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.