”Kim” sitter i en lägenhet i Stockholm. För SVT berättar han om hur Darknet används för att begå brottsliga handlingar – och hur han själv utnyttjat anonymiteten i den mörka delen av internet. Foto: SVT

Kim en av tusentals svenskar som begått brott via Darknet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar söker sig till den dolda delen av internet, den som kallas Darknet. Där köps och säljs droger, stulna kortuppgifter, barnporr och vapen mer eller mindre riskfritt. SVT Stockholm har träffat Kim som är en av många svenskar som utnyttjat olagliga tjänster via Darknet.

– Det är så enkelt. säger han.

Se mer i videon.

Tusentals svenskar begår brott online i skydd av krypterade IP-adresser och dolda konton. Vi träffar Kim i hans lägenhet i Stockholm. Härifrån kan han enkelt beställa narkotika, andras kontouppgifter eller en hitman som kan skrämma den du vill. Inköpen av illegala varor och tjänster sker lika lätt som att handla på Tradera eller Blocket.

Kim heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.