• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Missbrukscenter i Kista vill ha fler patienter

Uppdaterad
Publicerad

”Nätverkspsykiatri” ett nytt sätt att nå unga-vuxna med missbruksproblem.

Nu satsar Järva Unga Specialistcenter i Kista på att nå fler unga och vuxna med missbruksproblem och ohälsa. Genom ett tätt samarbete mellan Barn- och ungdomspsykiatrin, Vuxenpsykiatrin, Maria Ungdom samt den lokala Beroendevården skapas ett nytt koncept av ”Nätverkspsykiatri”.

– Maria Ungdom insåg att ungdomar från Järvaområdet var för lite representerade bland deras patienter. Och även psykiatrin på Järvafältet insåg att det finns en grupp unga människor som vi inte når, och om vi når dem så borde vi ha nått dem mycket tidigare, säger Gun Adnell, sektionschef Beroendecentrum.

Lättare att söka vård

Tanken med det tvååriga projektet är att unga människor ska få möjlighet att söka vård enklare och på så sätt slippa långa köer och slippa gå mellan olika mottagningar som man vanligtvis gör idag. På den här mottagningen finns sjuksköterskor, läkare, psykologer och hälsopedagog. Vården är både kostnadsfri och remissfri.

Hans Martin Ängström jobbar som psykolog på centret och han menar att de som söker sig till centret idag oftast har en kombination av alkohol och drogproblem, men också ångest och oro.  

– Om man har de här parallella problemen så får man oftast vård på respektive ställen, inom missbruksvården eller inom psykiatrin, tanken med det här projektet är att alla ska vara under samma tak och att vi kan hjälpa till med det mesta här.

Riktat mot unga-vuxna 16-25 år gamla.

Sedan centret öppnade i februari har bara ett 60-tal patienter sökt vård.

Järva Unga Specialistcenter hade egentligen hoppats på fler patienter och nu försöker de informera alla organisationer i Järva- området om att hjälpen finns. Problemet är att många unga idag inte vet hur de ska söka hjälp eller vem de skall vända sig till.

– Det är alltid svårt att söka den typen vård för det är inte så enkelt att veta vad det är för problem man har. Om du har brutit benet så är du tvungen att be om hjälp direkt, men om du har missbruksproblem så försöker man klara sig så långt det går utan vård, säger Gun Adnell, sektionschef Beroendecentrum.

– Här kan man få all sorts hjälp, allt från coachning till ångest eller drogmissbruk. Vi har fortfararande korta väntetider och det här är ett enklare sätt för unga att få den vård de behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.