Under 2018 gjordes, i Stockholms län, 400 uttag av hormonläkemedel per 1000 kvinnor vilket är högst i landet. Foto: SVT/TT

Stockholmskvinnor söker mest hjälp i landet för klimakteriebesvär

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms läns kvinnor söker mer hjälp för klimakteriebesvär än andra kvinnor i landet, det visar Socialstyrelsens kartläggning.

Kvinnor i Stockholm söker mer hjälp och tar mer mediciner för klimakteriebesvär än kvinnor i andra delar av landet, det visar en kartläggning som Socialstyrelsen har gjort. Under 2018 hade kvinnorna i Stockholms län sju gånger fler vårdkontakter än kvinnorna i exempelvis Skåne.

Enligt en svensk studie har omkring 70 procent av alla 47–56-åriga kvinnor i landet klimakteriebesvär i form av värmevallningar, svettningar, torra och sköra slemhinnor. För att lindra besvären har 11 procent av dessa kvinnor i landet hämtat ut medicin.

Flest uttag av hormonella läkemedel i Stockholms län

Även när det gäller medicinering så utmärker sig Stockholm från resten av landet. I Stockholm och Uppsala gjordes flest uttag av hormonläkemedel, här gjordes 400 uttag per 1 000 kvinnor vilket är högst i landet.

– Dessa skillnader är så pass stora att vi kommer att gå vidare och analysera hur tillgången till vård och behandling ser ut, och även vad kvinnor i klimakteriet behöver när det gäller råd, stöd och behandling, säger Christina Strååt, projektledare på Socialstyrelsen.

Under hösten 2019 publicerade SVT en serie ”Klimakteriet – det ska hända dig med” som visas på SVT Play.

Klimakteriebesvär – En individuell upplevelse

Klimakteriet är perioden före och efter den allra sista menstruationen, menopausen.

Den kan vara omkring fem till tio år och kan orsaka besvär kopplade till minskande produktion av könshormonet östrogen.

Värmevallningar och svettningar är de besvär som främst kopplas till klimakteriet.

Behovet av behandling utgår från kvinnans upplevelse av hur livskvaliteten påverkas av besvären.

Klimakteriebesvär i form av värmevallningar och svettningar kan bland annat behandlas med hormonläkemedel.

Rekommendationerna om hormonläkemedel har skiftat de senaste decennierna på grund av nya forskningsrön om risker och nytta med dem.

Källa/ Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.