Klimatförändringar kommer kosta Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar kan förstöra Mälaren som dricksvattentäkt.

En ny sluss vid Värmdö-Vaxholm och dricksvatten som hämtas via jättelika pipelines från Klarälven, Dalälven eller Vättern – det är några av de lösningar som nu diskuteras på fullt allvar i Stadshuset.

Det handlar om hur Stockholm ska klara ett förändrat klimat.

– Om Saltsjön tränger in i Mälaren blir vattnet obrukbart i värsta fall. Då måste vi få hit dricksvatten från andra delar av landet, konstaterar Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd.

Sex grader varmare

De senaste dagarnas blötläggning av Göteborg, liksom översvämningarna på Balkan är exempel på vad vi, här i Stockholm, kan förvänta oss mot slutet av seklet.

Enligt SMHI:s regionala klimatscenario för Stockholms län bedöms medeltemperaturen år 2100 ha ökat med 4-6 grader, nederbörden ha ökat med cirka 20 procent per år och havsnivån ha höjts med cirka en halv meter.

– Men långt innan dess kommer det hända olika väderförändringar och det blir gradvis värre och värre, konstaterar Per Ankersjö (C).

Handlingsplan

Fullmäktige i Stadhuset ska besluta om en handlingsplan för Stockholm i juni och det handlar inte bara om översvämningar, utan hur vägar måste dras om, hur vi ska bygga hus, hur vi ska skydda redan befintlig bebyggelse, tropiska sjukdomar och nya växt- och djurarter och framför allt handlar det om pengar.

För i Sverige är det kommunerna som har det främsta ansvaret för klimatanpassning.

– När det gäller Mälaren är det 26 kommuner som drabbas om saltvatten läcker in, så där hoppas vi på statlig hjälp, säger Per Ankersjö (C). Men i övrigt är det vårt ansvar att se till att Stockholm är en säker plats också i framtiden.

Miljöpartiet kritiskt

Miljöpartiet menar att förberedelser borde gjorts för länge sedan och att handlingplanen kommer för sent.

– Vi har länge förespåkat en central klimatfunktion som är med i allt arbete som görs i staden, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd.

– Klimathänsyn borde genomsyra alla beslut, fortsätter Daniel Helldén (MP).

– Här är en uppenbar konflikt. Utredare påpekar hur viktiga grönytor är för att ta hand om de stora mängder nederbörd vi kommer att få. Samtidigt planerar alliansen att bygga på grönytor.

– Vi menar att man enbart ska bygga på redan hårdgjorda ytor och skydda alla gröna områden, det handlar om vår säkerhet, helt enkelt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.