Annonsen är utformad för att se ut som Stockholms stads informationsskyltar. Foto: TT/Sabina Saevarsdottír Gudmundsson

Fejkad reklam uppsatt av klotteraktivister

Publicerad

Annonser som uppmanar till klottrande utan böter har kunnat ses på flera reklampelare i staden. Affischerna som sattes upp av en aktivistgrupp för klottrare använde samma typsnitt och bildspråk som Stockholms stad använder.
– Vi ser allvarligt på detta eftersom det är i ett syfte som vi inte står bakom, säger Carl Smitterberg, kommunikationsstrateg på Stockholms stad.

Budskapet i den påhittade annonsen är att klottrare kan få hjälp att betala skadestånd efter att man dömts till böter. Flera personer på sociala medier har uppmärksammat skyltningen och trott att det är Stockholms stad som står bakom budskapet.

Kan bli frågan om böter

– Stockholms stad ser allvarligt på den fejkade annonsen, säger Carl Smitterberg, kommunikationsstrateg.

– Det upprörande i någon mening är att man använt sig av samma  typsnitt och bildspråk som vi använder i Stockholms stad. Nu tittar vi på den juridiska biten och det gör reklambolaget som äger affischpelarna också, säger Carl Smitterberg.

Det är Klotterfonden, en intresseorganisation för klottrare som satte upp affischerna på en handfull ställen i staden.

SVT Stockholm har sökt aktivistgruppen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer