Klubbarnas nota till polisen: En miljon för ett derby

Publicerad

Stockholmsklubbarna som drivs som aktiebolag får betala dyrt för polisens bevakning. En derbymatch i fotboll kommer att gå på ungefär en miljon kronor.

Den största delen av ersättningen är timkostnaden på 920 kronor per polis och timme.

Sex lag i Stockholmsområdet kommer ifråga för ersättningen: AIK Fotboll och Ishockey, Djurgården Fotboll och Ishockey samt Hammarby Fotboll och Bandy.

Rabatt till juli
Priserna gäller från 1 juli nästa år. Från och med 14 november till och med sista maj får klubbarna 75 procents rabatt för att hinna anpassa sig.

Den första matchen blir ishockeyderbyt mellan AIK och Djurgården den 14 november.

Nedan ser du polisens presskonferens från klockan 14 i dag.

Beslutet stöder sig på en paragraf i ordningslagen som stadgar att ”den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning ska ersätta polismyndighetens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen”.

Undantagna från betalningsskyldigheten är ideella föreningar.

Taxorna för polisens olika insatser är fastställda i en förordning. Exempelvis kostar en polis 920 kronor per påbörjad timme och 15.200 kronor per flygtimme för helikopter.

Det innebär att prislappen för en högriskmatch i fotboll hamnar runt en miljon kronor.
-Den som har hemmamatch har huvudansvaret för ordning och säkerhet, fastslår chefsjurist Jan Nyrén på polismyndigheten i Stockholms län.

Pengarna till statskassan
Ersättningen tillfaller inte polisen utan går direkt till statskassan.

De ”vanliga” seriematcherna för ishockeylagen kommer att bli betalningsfria. Därmed kommer lagen bara att behöva betala för sina två hemmamatcher mot varandra.

”Hur mycket polisinsatserna kommer att kosta är beroende av hur framgångsrika arrangörerna blir med sitt arbete för att få mindre bråk och oroligheter i samband med matcherna. Polisen kommer att arbeta med tidiga ingripanden och öka antalet lagföringar mot individer”, skriver Stockholmspolisen.

Mer förebyggande arbete
-Vår förhoppning är att vi på sikt ska få mindre oroligheter och därmed kunna dra ned på polisinsatserna, vilket leder till lägre kostnader för klubbarna. Men det kräver att man ytterligare utvecklar det förebyggande arbetet från förbund, klubbar och arrangörer, säger länspolismästare Carin Götblad.

Före pressträffen i polishuset hade polisen ett möte med de berörda klubbarnas representanter.
-Ja de var inte glada, men det här var ett väntat beslut, säger länspolismästare Carin Götblad.

Nästan 900.000 för ett derby
Ett exempel på hur nyordningen slår är högriskmatchen den 14 november, hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården. Den skulle enligt Götblad kosta 891.200 kronor, men tack vare nedsättningen blir notan nu 222.800 kronor.

Polisen gjorde också klart att man bara avser att ta betalt för bevakningen närmast kring och inne på arenan. Bevakning av andra insatser, exempelvis när huliganer gör upp på andra platser, ska klubbarna inte stå för.

Polisen avgör hur omfattande insatsen ska vara. En klubb som inte accepterar polisens faktura kan överklaga den i förvaltningsdomstolarna.

Christopher Gimling Shaftoe
christopher.gimling.shaftoe@svt.se
Henrik Arborén
henrik.arboren@svt.se
TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer