Foto: TT arkiv

Klyftan mellan Stockholm och övriga landet ökar

Uppdaterad
Publicerad

Motsättningarna mellan Stockholm och övriga landet ökar, det visar en ny rapport från Stockholms handelskammare, där man försökt att ta reda på hur resten av landet ser på Stockholm.

40 procent av de som bor utanför Stockholms län upplever att motsättningarna mellan Stockholm och övriga landet har ökat under de senaste tio åren, det visar Stockholms handelskammares nya rapport.   

– Det ser jag som väldigt allvarligt. Om människor tycker att motsättningarna ökar så riskerar vi att få ett mindre välfungerande land och en mindre välfungerande ekonomi, säger Fredrik Torehammar, näringspolitiskt expert på Stockholms kammare. 

– Många stora svenska företag vilar ju på idéen att ha verksamheter både på landet och i storstaden och utnyttja det som man är bäst på, på båda ställena.

”Det finns skäl till självrannsakan”

Det är drygt 2 000 svenskar från övriga landet som har fått svara på frågor om hur de ser på Stockholm. Enligt rapporten upplever många att Stockholms positiva utveckling sker på bekostnad av övriga Sverige.

– Jag tycker att man ser det i den mediala debatten också. Det finns irritation över att många nyheter upplevs vara Stockholmsfixerade, som att ombyggnaden av Slussen får större utrymme än flytten av hela Kiruna stad. Det finns skäl till självrannsakan, säger Fredrik Torehammar, näringspolitiskt expert på Stockholms kammare.

Med avstånd växer motsättningar

Studien visar också att invånarna i länen nära Stockholm har en positivare bild av huvudstaden.

– Om det har gått bra för den bygden man bor i så är sannolikheten större att man är positiv till Stockholm. Om man bor i en region som gått dåligt ekonomiskt så är sannolikheten större att man skyller det på Stockholm, säger Fredrik Torehammar.

– Ju längre bort man bor från Stockholm desto sämre tycker man om Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.