Så här har knarkhandel och andra brott flyttat på sig sedan övervakningskameror installerades i Tensta, Rinkeby och Husby. Foto: SVT

Knarkhandeln flyttade till Akalla och Hjulsta

Uppdaterad
Publicerad

När polisens övervakningskameror fångar brott på film i Rinkeby, Tensta och Husby flyttar kriminaliteten till Akalla och Hjulsta. Flera av de boende känner sig otrygga i området.

– Man kan inte vara ute på kvällarna, säger 19-årige Andreas Parmenson.

Knarkhandeln och annan kriminalitet flyttade på sig från torgen i Rinkeby, Tensta och Husby när övervakningskameror sattes upp. Istället hamnade problemen i Akalla och Hjulsta, det säger både polisen och de boende.

19-årige Andreas Parmenson, som är född och uppvuxen i Hjulsta, är en av dem som märkt en skillnad i området bara de senaste månaderna.

– Med tanke på att det flyttats ut så är det ganska svårt att känna sig trygg i Hjulsta. Jag vill att det ska bli tryggare här, säger han.

”Tar en annan väg”

Andreas Parmenson känner många av de unga männen som hänger utanför tunnelbanan i Hjulsta. Flera av dem säljer narkotika både dagtid och kvällstid.

Andreas Parmenson som bor i Hjulsta tycker det blivit otryggt. Foto: SVT

– Man kan inte vara ute på kvällarna, därför att det är oroligt och jag måste ta en annan väg hem, det ska inte behöva vara så, tillägger han.

En annan Hjulstabo berättar att otryggheten gör att man inte vågar släppa ut sina barn ensamma.

– Jag vågar inte låta min son gå till skolan ensam, trots att skolan ligger nära där vi bor, säger småbarnsmamman som vill vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.